WikiLeaks anunță dezvăluiri despre puterea din Turcia: „Pregătiți-vă pentru luptă!”

FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons
FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons

WikiLeaks anunță că va lansa mai multe documente care vizează zona politică din Turcia. Reprezentanții organizației spun că au pregătit în jur de 50.000 de documente și e-mail-uri, pe care le vor face publice joi, 21 iulie. „Pregătiți-vă pentru o luptă”, transmit cei de la WikiLeaks, potrivit The Independent.

Între timp, campania de epurare a puterii de la Ankara continuă în forță.  Pe lista celor acuzați că ar fi contribuit la puciul eșuat de vineri noaptea au intrat și 15.200 de angajați ai Ministerului Educației, mai ales profesori, dar și cadre administrative. Pe lângă aceștia s-a cerut și demiterea a peste 1.500 de decani ai unor facultăți. Toți sunt acuzați de „legături cu organizația gulenistă”, potrivit ziarului Daily Sabah.

De asemenea, autoritatea audiovizuală din Turcia a anunțat că a anulat licențele de emisie a mai multor posturi de radio și televiziune, care, de asemenea, ar fi avut „legături” cu predicatorul Fethullah Gulen, considerat principalul opozant al președintelui Recep Erdogan.

La „Autoritatea pentru afaceri religioase”, care poartă numele Diyanet, au fost suspendați 492 de membri, fiind acuzați că ar fi susținut lovitura de stat. Zilele trecute au fost arestate peste 6.000 de persoane, iar 9.000 de funcționari din ministerul de Interne au fost demiși. Printre persoanele arestate se numără și peste 2.700 de judecători.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat luni seară, pentru CNN, va aproba orice decizie cu privire la pedeapsa cu moartea adoptată de parlament, întrucât „poporul turc doreşte pedeapsa capitală”. De asemenea, a subliniat că va cere Statelor Unite, în mod oficial, să îl extrădeze pe liderului religios Fethullah Gulen, considerat vinovat de organizarea loviturii de stat.

„Am trimis patru dosare în SUA pentru extrădarea teroristului-șef. (…) V-o spun: nu protejați în continuare acest trădător, acest terorist șef”, a declarat, în fața Parlamentului, premierul Turciei, Binali Yildirim.

Liderii marilor puteri au cerut puterii de la Ankara să respecte democrația și să nu facă abuzuri.  Comisarul european responsabil cu cererea de aderare la UE a Turciei, Johannes Hahn, a declarat, citat de Reuters, că reținerea atât de rapidă a unor judecători și a altor persoane după lovitura de stat eșuată în Turcia arată că guvernul avea pregătită o listă. „Se pare că cel puțin o parte fusese pregătită. Listele sunt disponibile, ceea ce indică faptul că au fost pregătite pentru a fi folosite într-un anumit moment”, a declarat Hahn.

Vă recomandăm să citiți și: 

FOTO: Asociația „Prietenii Mocăniței”/Facebook

Încă o mocăniță a fost „reînviată” în România și se bucură de un succes uriaș

biserica fortificată din biertan

Un sat din România, vedetă într-o revistă cu 30 de milioane de cititori

FOTO: Andrew Colin/Flickr (creative commons)

Imagini de poveste. Cum a ajuns România pe locul 1 în topul țărilor de vizitat în 2016