Alpinistul Zsolt Torok, decorat post-mortem de președintele Iohannis

zsolt torok decorat post-mortem
Foto: Facebook

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat post-mortem pe alpinistul Zsolt Torok, care a murit săptămâna trecută în Munții Făgăraș, în apropiere de Vârful Negoiu, după ce a căzut de pe stânci.

„Astfel, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru importantele performanțe sportive obținute de-a lungul timpului, pentru determinarea și pasiunea cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc, Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler alpinistului Zsolt Torok”, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Zsolt Torok a fost găsit mort sâmbătă, 17 august, în zona Călțun – Negoiu din Munții Făgăraș, însă este posibil ca decesul să fi survenit la mijlocul săptămânii deoarece soția sa a vorbit cu el la telefon ultima dată marți.

Salvamontistul argeşean Cristian Toma a declarat pentru „Adevărul” că accidentul s-a produs deoarece Zsolt Torok nu a avut ham de escaladă și nu a folosit sisteme de autoasigurare. „A escaladat «la liber»”, a menționat acesta pentru sursa citată.

De-a lungul timpului, alpinistul român a cucerit numeroase vârfuri din Himalaya și din Anzi:

– Himalaya 2013 – Vârful Nanga Parbat 8.125 de metri, urcat pe Versant Rupal – Ruta Schell

– Expeditie K2 2010 – pe traseul Abruzzi – ascensiune până la 7.600 de metri

– Island Peak 6.189 de metri, Himalaya 2008

– Aconcagua Ghetarul Polonez PD 6.962 de metri (varianta directă) Anzii Cordilieri

– Aconcagua traseul normal 6.962 de metri Anzii Cordilieri

– Cho Oyu 8.150 de metri ruta clasică parte nordică Tibet, Himalaya

– Vârful Mont Blanc, 4.807 de metri – Franta, august 2002