Alocațiile pentru copii ar putea fi transformate în tichete

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Premierul Ludovic Orban se gândește să transforme banii de alocații în vouchere, pentru ca părinții să cumpere exclusiv produse pentru copii.

Orban a spus că nu s-a luat o decizie în acest sens, însă a precizat că există exemple din mai multe țări în care se acordă tichete valorice pentru copii în loc de bani.

„Nu am luat nicio decizie în privința alocațiilor, am vorbit doar despre faptul că există și alte modele. În alte țări există un stimulent pentru familiile cu mai mulți copii, ca de exemplu o reducere a impozitelor. Este, de fapt tot un stimulent.

Mai există și varianta în care alocațiile să fie acordate sub formă de vouchere, care să poată fi folosite doar în interesul copiilor”, a spus Ludovic Orban, prezent la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor.

Ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, la Digi24, că ar susține varianta acordării de tichete valorice în loc de bani pentru alocații. Ministrul spune că sistemul acesta este de succes în țări precum SUA sau Finlanda.

„Legea (alocațiilor n.r.) a fost amânată pentru că legea a venit fără surse de finanțare. A trecut prin Parlament, a fost un amendament aruncat în ultimul moment, fără sursă de finanțare. Vom găsi surse pentru creșterea alocațiilor de la 1 august 2020. (…)

Propunerea domnului premier (de introducere a voucherelor n.r.) este una interesantă. Este un sistem folosit în SUA care încearcă să se asigure că banii nu vor fi folosiți de părinți în alte scopuri și vor fi direcționați în educație, sănătate, etc.

E un sistem folosit și în SUA și în Finlanda și este unul de succes”, a declarat Florin Cîțu la Digi24, adăugând că ar trebui să existe o asigurare că „acei bani se duc în beneficiul copiilor și nu în alte scopuri”.