Alocația de stat pentru copii ar putea crește cu până la 80%

FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com
FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com

Începând cu 1 ianuarie 2019, alocația de stat pentru copii ar putea crește, dacă un proiect de lege inițiat de doi deputați PNL va fi adoptat în Parlament.

Mai exact, alocația de stat pentru copii care au peste doi ani ar putea fi de 150 de lei. Parlamentarii Dumitru Mihalescu şi Robert-Ionatan Sighiartău mai spun în proiectul de lege că alocația de stat pentru copii care au până la 2 ani trebuie să fie de 300 de lei.

Alocația de stat pentru copii ar urma să se stabilească după formula „0,6 înmulțit cu valoarea indicatorului social de referință, iar alocația de stat pentru copii care au peste doi ani după formula 0,3 înmulțit cu valoarea indicatorului social de referință”.

Ce este indicatorul social de referință? Este vorba despre indicatorul în funcție de care se stabilesc beneficiile sociale acordate în România.

„E regretabil că țara noastră se situează în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește sumele cheltuite pentru alocațiile destinate copiilor. Acest fenomen este unul îngrijorător cu atât mai mult cu cât România trece printr-o dramă demografică.

Este de la sine înțeles că unul dintre cele mai importante obiective naționale ar trebui să-l reprezinte sporirea natalității prin diferite măsuri ferme și concrete și susținerea familiei ca principal nucleu de dezvoltare al societății”, se arată în expunerea de motive.

Parlamentarii spun că e necesar ca alocația de stat pentru copii să crească

Parlamentarii mai spun și că în timp ce România plătește o sumă de 18 euro pe lună pentru fiecare copil și tânăr, țările din Uniunea Europeană ocrotesc generațiile tinere prin „politici serioase și democratice”.

„Realitățile actuale din România impun găsirea unor soluții concrete pentru susținerea natalității și ocrotirea reală a minorilor. Inflația a crescut alarmant în ultima perioadă, iar efectele asociate acesteia devin o povară serioasă pentru familiile din România, care își susțin cu greu existența.

De asemenea, migrația românilor spre alte țări pentru un trai mai bun reprezintă o problemă alarmantă pentru natalitate și pentru demografia țării”, se mai precizează în expunerea de motive pentru care această lege trebuie adoptată.

Ținând cont de realitățile economice, parlamentarii care au inițiat proiectul legislativ propun majorarea cuantumului alocației cu 50% pentru copii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 300 de lei și cu 80% pentru cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 150 de lei.

Camera Deputaților este cameră decizională.

FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com