Alina Bica trebuie să meargă la închisoare. A fost condamnată definitiv

alina bica
Alina Bica. Foto: YouTube

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a fost condamnată definitiv miercuri, 27 noiembrie, la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului de un complet de 5 judecatori de la Înalta Curte de Casație și Justiție, anunță ziare.com.

Alina Bica a fost condamnată în dosarul în care a fost implicat omul de afaceri Ovidiu Tender. Decizia este definitivă, iar Alina Bica – care a fugit în Costa Rica, unde se află și în prezent – trebuie să meargă la închisoare.

Potrivit sursei citate, decizia a fost dată după ce întregul caz a fost rejudecat în baza deciziei Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători.

În 7 noiembrie 2018, Curtea Constituțională a decis că, deși exista o lege care cerea ca judecătorii din completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție să fie trași la sorți, aceasta a fost încălcată.

Din acest motiv, toate deciziile date de completuri de 5 judecători netrase la sorți au fost anulate, iar mai mulți condamnați aflați în închisoare au fost eliberați. Procesele acestora s-au reluat de la zero.

De ce a fost condamnată Alina Bica

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat la Tribunalul Bucureşti.

În schimbul ajutorului, Alina Bica a primit sume de bani și bunuri imobile (un teren), iar pentru disimularea provenienţei acestora, actele de proprietate au fost întocmite pe numele unor persoane interpuse, mai acuzau procurorii DNA.