Alina Bica a scăpat de condamnare. Se întoarce din Costa Rica?

alina bica
Alina Bica. Foto: YouTube

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis contestația în anulare depusă de Alina Bica, fostul procuror-șef al DIICOT, desființând decizia de condamnare la patru ani de închisoare.

Alina Bica fusese condamnată în iunie 2018, de un complet de 5 judecători ai ÎCCJ, la patru ani de detenție pentru favorizarea infractorului.

Contestaţia în anulare, o cale extraordinară de atac, a fost făcută în baza deciziei Curţii Constituţionale privind constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acelaşi dosar, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat de judecătorii Instanţei supreme.

Magistrații au decis și desfiinţarea în parte a deciziei penale contestate numai în ceea ce o priveşte pe Alina Bica şi a fixat termen pe 20 mai 2019 pentru rejudecarea apelurilor declarate de Alina Bica şi DNA contra deciziei din noiembrie 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă doar în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatei pentru infracţiunea de favorizarea infractorului.

Judecătorii au citat-o pe Alina Bica la audireri tot la termenul din 20 mai 2019. Fostul procuror-șef al DIICOT este în Costa Rica și a declarat de mai multe ori că nu vrea să se întoarcă în România.