Great News

Alimentația pe timp de iarnă – ce trebuie să incluzi în mesele zilnice și de ce

Foto: Pexels.com

Sezonul rece începe deja, iar pregătirile pentru iarnă trebuie demarate în toate aspectele vieții tale. Nu-ți pune la punct doar casa pentru acest anotimp, ci concentrează-te și pe alimentația de zi cu zi.

Pe timpul iernii este recomandat să consumi mai multe proteine, să te bucuri de roadele toamnei și de cât mai multe zile cu mirosuri îmbietoare în bucătărie. Nu este nevoie să trăiești pentru a mânca, dar plăcerea de a consuma alimente sănătoase, preparate așa cum îți place și savurate alături de cei dragi, este neprețuită. Iată ce este necesar să ai în vedere în ceea ce privește alimentația corectă și echilibrată în sezonul rece:

Optează pentru gustări sănătoase

Dacă muncești de acasă în contextul actual, este posibil să fii tentat să alegi gustări nesănătoase din dulapul cu dulciuri sau din frigider. De aceea este recomandat să lași la îndemână doar opțiuni sănătoase, precum fructele uscate. De asemenea, consumă și o cantitate suficientă de nuci. Porția recomandată este de aproximativ un pumn de nuci și alune de patru ori pe săptămână. Ține minte să le alegi pe cele nesărate și care nu au fost gătite anterior în ulei. Nucile trebuie să devină parte din alimentația ta zilnică dacă îți dorești să ai o alimentație echilibrată și variată. Alege nucile caju, alunele de pădure, fistic și află mai multe despre migdale beneficii.

Consumă legume de sezon

Iarna este momentul perfect să te bucuri de preparate cu legume de sezon, precum rădăcinoasele. În această categorie intră cartofii, morcovii, usturoiul, rădăcina de pătrunjel, sfecla, ridichea neagră etc. Acestea sunt digerate mai ușor și oferă organismului tău o sursă de energie pe termen lung. De asemenea, faptul că rădăcinoasele sunt digerate mai rapid decât zahărul te ajută să eviți nivelurile ridicate și scăzute de zahăr din sânge. Toamna și iarna sunt anotimpurile perfecte pentru a consuma aceste legume, deoarece sunt de sezon și le poți găsi proaspete la piață sau la gospodării din satele din apropiere.

Ajută-ți organismul prin produse bogate în vitamina D

Lipsa soarelui devine o problemă în lunile de iarnă. Vitamina D este produsă de organism la nivelul pielii în timpul expunerii la soare și oferă o serie de avantaje:

 

Astfel, iarna trebuie să consumi cât mai multe alimente bogate în vitamina D, precum ouăle, brânza, somonul, ciupercile și ficatul de vită.

Încălzește-ți simțurile

Nimic nu se compară cu ciorbele sănătoase și sățioase consumate în zilele reci sau fripturile bine condimentate. Este necesar să te bucuri de mese bogate, dar echilibrate și să folosești cât mai multe condimente care îți încălzesc organismul și simțurile. Optează pentru chili, foi de dafin, turmeric, boia, scorțișoară, ghimbir și inspiră-te din preparatele tradiționale ale țărilor precum India, Turcia sau Liban. În bucătăria acestor țări vei găsi mereu mâncăruri pline de savoare și căldură.

 

O parte importantă a alimentației din timpul iernii o reprezintă echilibrul și varietatea. Include cât mai multe legume, fructe și cantități potrivite de carne în dieta din fiecare zi.

 

Sursă foto: pexels.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version