Alexandru Rafila: ”Vaccinul anti-COVID rezistă doar 17 zile. Trebuie ținut la minus 80 de grade”

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, spune că procesul de vaccinare pentru COVID-19 se anunță a fi greu de pus în practică.

Rafila a prezentat câteva caracteristici tehnice ale procesului de vaccinare care fac imposibilă administrarea acestuia de către medicii de familie.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat”, a declarat Rafila (PSD) la Digi24.

”Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

„În Satele Unite s-a discutat că este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării probabil de la Al Doilea Război Mondial, iar costurile sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari”, a povestit Rafila, concluzionând:

”Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare!”