Alexandru Rafila: Fără alte măsuri, în decembrie ajungem la 10.000 de cazuri / zi

alexandru rafila
Foto: antena3.ro / greatnews.ro

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că este posibil ca până în luna decembrie, în anumite zone, inclusiv în București, să fie instaurată carantina pentru a stopa creșterea alarmantă a numărului de cazuri noi de SARS-CoV-2.

În emisiunea de la postul de televizune Digi24 el a mai spus că, în lipsa altor măsuri, până la sfârșitul lunii decembrie în România s-ar putea ajunge la 10.000 de cazuri noi pe zi.

„E foarte posibil (să se ajungă la carantină în unele zone, inclusiv în București – n.r.) pentru că această creștere, cazurile noi care apar, aduc la rândul lor alte cazuri noi, tot mai multe. Procesul acesta nu s-a oprit și probabil spre sfârșitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri, pentru că practic ne-am apropiat de o limită a măsurilor care sunt mai puțin restrictive, cred că numărul de cazuri la sfârșitul acestei luni va fi cu 5 digiți, adică o să fie cel puțin 10.000 de cazuri pe zi. La numărul acesta de cazuri capacitatea de la terapie intensivă este sigur depășită, iar asta are o consecință directă în ceea ce privește mortalitatea”, a explicat Rafila.

„Noi avem 3 la mie, sau 300 la 100.000 de locuitori incidența cumulată din ultimele 14 zile. Cehia se apropie de 1.500, deci au de 5 ori mai multe cazuri. Noi avem o mortalitate undeva în jur de 6, Cehia a depășit 12. Asta demonstrează că, la un moment dat, când numărul de cazuri determină internări masive la terapie intensivă și lucrul ăsta blochează practic accesul la servicii de sănătate calificate de terapie intensivă, mortalitatea crește”, a completat el.

Ieri, România a înregistrat un nou record de cazuri noi în 24 de ore: 6.546. Până ieri, 30 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Numărul celor decedați a ajuns la 6.867, doar ieri înregistrându-se peste 100 de decese.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.