Aleșii vor amenzi mai mari pentru românii care înjură

FOTO: senat.ro
FOTO: senat.ro

O propunere legislativă care solicită amenzi aproape duble pentru numeroase infracțiuni legate de ordinea și liniștea publică a trecut de Senat. Proiectul va fi dezbătut de deputați, care vor decide dacă se impune majorarea sancțiunilor.

Senatorii români au decis să voteze favorabil o măsură care va crește mult nivelul amenzilor pentru cetățenii care deranjează ordinea și liniștea publică. Ministerul de Interne spune că e nevoie de amenzi mai mari, însă USR acuză că măsurile au drept țintă reducerea la tăcere a protestatarilor, potrivit Știrile TVR.

Săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, expresii jignitoare sau vulgare pot aduce amenzi de 1200 de lei. De asemenea, amenzile vor crește și pentru cei care scriu sau desenează pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, dar și pentru dezlipirea sau distrugerea reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse, sau aruncarea asupra unei persoane, construcții sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel.

Amenzile pentru tulburarea ordinii publice vor crește de la 300 la 800 de lei pentru:

– aruncarea asupra unei persoane, construcții sau mijloc de transport cu obiecte de orice fel

– refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale și de a se legitima cu actul de identitate.

– scrierea sau desenarea pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosința comună aflate în locuri publice

– dezlipirea sau distrugerea reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse.

Se vor tripla sancțiunile, de la 400 la 1200 de lei, pentru:

– săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare

– amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.