Aleșii și-au triplat salariile. Cât câștigă Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă?

FOTO: Gov.ro
Parlamentul României. FOTO: Gov.ro

Lefurile demnitarilor au crescut de la 1 ianuarie cu aproape 10 la sută, în urma creșterii salariului minim pe economie.

În unele cazuri, demnitarii vor câștiga în plus chiar un salariu pe economie, bineînțeles în plus față de veniturile pe care le aveau.

Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis vor câștiga peste 5.000 de euro lunar, în timp ce salariul minim pe economie nu ajunge nici la 500 de euro, iar parlamentarii au câștiguri de trei ori mai mari față de acum un an și jumătate.

În iunie 2017, un parlamentar fără funcţii câştiga, în medie, 7.000 de lei brut pe lună, de acum va primi aproape 19.000 de lei pe lună.

Patriarhul Daniel câștigă cu 1.000 de lei mai puțin ca președintele Iohannis

Și Patriarhul Daniel a primit bani în plus la salariu. Șeful Bisericii Ortodoxe Române va scoate de pe card, în fiecare lună, aproape 24.000 de lei.

Și apaticul Victor Ciorbea, care conduce instituția Avocatului Poporului, a fost recompensat cu o mărire de salariu, până la 22.000 de lei. Atât câștigă și un ministru. Creșterea în cazul acestora este de 2.000 de lei.

Veniturile demnitarilor se calculează în funcţie de coeficientul din legea salarizării, înmulţit cu salariul minim pe economie care, luna aceasta, a crescut la 2.080 de lei.

Dacă primele și sporurile bugetarilor au fost înghețate la nivelul anului 2017, beneficiile aleșilor nu sunt afectate. Pensiile speciale ale parlamentarilor cresc și ele. Pentru un singur mandat în Parlament, o pensie specială ajunge la 5.000 de lei.

Bugetul Parlamentului a crescut consistent în 2019, cu toate că bugetul național pentru anul în curs nu a fost nici măcar propus.