Alerte meteo: s-au emis 3 coduri, inclusiv unul portocaliu. Vântul va bate cu 90 km/h

iarnă zăpadă
Foto: Printeboek / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei coduri de vreme severă – unul portocaliu și două galbene.

Cod galben

Primul cod care intră în vigoare este unul galben și vizează zona de munte. Acest cod va fi valabil în intervalul 23 februarie, ora 06:00 – 23 februarie, ora 18:00.

Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului la munte.

În intervalul menționat vântul va avea intensificări la munte, iar la altitudini de peste 1.500 de metri rafalele vor atinge 80…90 km/h. În a doua parte a zilei, în nordul Carpaților Orientali va ninge viscolit.

Este important de menționat că intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…55 km/h, vor fi și în nord-vestul țării.

cod meteo
Sursa: ANM

Cod galben

Cel de-al doilea cod galben intră în vigoare duminică, 23 februarie, la ora 18.00.

Interval de valabilitate: 23 februarie, ora 18:00 – 24 februarie, ora 18:00.

Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării.

Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 80…100 km/h, iar în Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Crișanei viteza vântului va atinge 65…80 km/h, pe arii restrânse 85…90 km/h.

În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, în special pe parcursul zilei de luni (24 februarie), cu viteze în general de 55…70 km/h.

Vor fi precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ în regiunile nordice și centrale unde vor fi mai ales ploi, iar la munte, cu precădere la altitudini mari, treptat vor predomina ninsorile.

cod meteo
Sursa: ANM

Cod portocaliu

Codul portocaliu este valabil în intervalul 23 februarie, ora 20:00 – 24 februarie, ora 18:00.

Fenomene și zone vizate: în zona montană vor fi intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă.

În intervalul menționat, în zona montană vântul va avea intensificări susținute,
cu rafale de peste 110…130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1.600 de metri.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Foto: Printeboek / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.