Alerte de călătorie pentru Spania și Grecia. Zeci de pacienți în spital, un om a murit

hartă europa spania avertizare de călătorie
Sudul Europei se confruntă cu un val de caniculă. Foto: MichaelGaida / pixabay.com

Ministerul Afacerilor Externe a emis atenționări de călătorie pentru Spania, unde există un risc de contaminare cu bacteria Listeria, și pentru Grecia, din cauza incendiilor de vegetație.

Contaminări cu bacteria Listeria în Spania

MAE îi informează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Spania că Departamentul pentru Sănătate și Familie al Guvernului Autonom din Andaluzia a identificat și retras de pe piață un produs din carne de porc contaminat cu bacteria Listeria monocytogenes.

Până acum, 161 de persoane din Andaluzia au fost infectate. 82 de pacienți au fost spitalizați, iar o persoană a murit.

Situația pe provincii a cazurilor de îmbolnăvire se prezintă astfel: Sevilla 64, Huelva 10, Cadiz 2, Cordoba 2, Malaga 4.

De asemenea, statul spaniol a alertat organismele europene și Organizația Mondială a Sănătății referitor la situația creată de propagarea acestei infecții și posibilitatea de a fi identificată și în alte țări, turiștii străini care călătoresc din Spania putând prezenta simptomele bolii.

Având în vedere numărul mare de cetățeni infectați, la care se adaugă cei suspecți a fi infectați cu această bacterie, Guvernul andaluz a decretat alertă alimentară.

Autoritățile spaniole informează cetățenii care au simptome de febră, dureri musculare, vărsături sau diaree, dureri de gât, confuzie și oboseală, să se adreseze de urgență medicului de familie sau celui mai apropiat spital.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34 954 233 243, +34 954 230 947, +34 954 624 053, +34 954 624 070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al oficiului consular al României la Sevilla: + 34648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet sevilla.mae.ro/contact, madrid.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Incendii de vegetație în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Grecia, că Secretariatul General de Protecție Civilă avertizează că există și se menține riscul ridicat al incendiilor de vegetație (grad 4 din 5) pentru data de 26 august 2019, pe fondul temperaturilor ridicate și a intesificărilor de vânt, în următoarele zone: Attica, Fthiotida, Korinthia, Argolida, Evros, Insula Evia, Insula Samothraki, Insula Limnos și Insula Lesvos.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Elenă: +302106728879 și cel al oficiului consular la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Atena:+306978996222 și cel al Consulatului General al României la Salonic:+306906479076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet atena.mae.ro, salonic.mae.ro, infocrisis.gov.gr/?lang=en, www.mae.ro.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: