Alertă de călătorie a MAE pentru românii care trec granița în Bulgaria în minivacanța 15-18 august

graniță românia pod ruse
Podul de la Ruse. Foto: Poliţia de Frontieră Română

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze acest teritoriu către Grecia sau Turcia că în perioada 15-18 august 2024 este posibil să fie înregistrați timpi crescuți de așteptare la trecerea prin punctele bulgare de frontieră, mai ales la tranzitarea Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse.

Din 10 iulie 2024 au fost începute lucrările de reparație majoră a estacadei podului pe partea bulgară. În acest context, se recomandă folosirea tuturor punctelor bulgare de frontieră deschise traficului internațional, după cum urmează:

la frontiera româno-bulgară: Giurgiu-Ruse, Calafat–Vidin, Negru Vodă–Kardam, Vama Veche–Durankulak, Lipnița–Kainardja și Dobromir–Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcționare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t);

Ostrov–Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry) (cu program de funcționare 08:30 – 19:30; www.feribot-eurobac.ro);

Zimnicea-Svishtov (ferry) (cu program de funcționare 08:30-19:00; www.ferry.bg);

Bechet–Oryahovo (ferry) (cu program de funcționare 05:00 – 24:00; www.ferryboat.bg);

la frontiera bulgaro-elenă: Kulata–Promachonas; Makaza–Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t);

Ilinden–Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda–Ormenion (ruta spre Alexandropolis);

Zlatograd–Termes și Ivaylovgrad–Kiprinos (ultimile două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t).

În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, MAE le recomandă turiștilor români să nu folosească trasee secundare sau terțiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în așteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia (în astfel de situații, pe aceste trasee ocolitoare, autoritățile bulgare de poliție desfășoară filtre de control care nu permit accesul către punctul de frontieră decât în cazul autovehiculelor în care se află funcționari sau angajați ai firmelor care își desfășoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieșire către Grecia este autostrada A3 – Struma);

la frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo–Kapikule; Lesovo–Hamzabeyli; Malko Târnovo–Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură existentă redusă și înregistrează în mod constant timpi foarte mari de așteptare).

Cetățenilor români care revin în România în data de 18 august 2024 și aleg să intre în țară prin punctul de trecere a frontierei de la podul Giurgiu-Ruse li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, în contextul în care autoritățile bulgare desfășoară lucrări de reparație majoră a estacadei podului de peste Dunăre.

Începând cu data de 5 iulie 2024, taxa de pod poate fi plătită și în sistem online numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1. Taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva.

În punctele de frontieră bulgare funcționează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulație sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice, aplicate pe teritoriul Bulgariei. În astfel de cazuri, cetățenii români identificați de sistem sunt obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

În acest context, este importantă informarea corectă, achiziționarea din timp a vinietei electronice – se recomandă achiziționarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Bulgaria supus taxării – și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Autoritățile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune și în limba română) – site oficial recomandat de autoritățile bulgare competente.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.