Alertă la Kiev. Pădurea Roșie de la Cernobîl a luat foc

FOTO: jplenio/Pixabay.com
FOTO: jplenio/Pixabay.com

Autoritățile din Ucraina sunt în alertă după ce în Pădurea Roșie de lângă Cernobîl, contaminată cu substanțe radioactive, a luat foc.

Potrivit pompierilor, incendiul a cuprins rapid 10 hectare de vegetație. Flăcările au pornit de la iarba uscată, apoi s-a extins și la copacii din Pădurea Roșie, considerat unul dintre cele mai iradiate locuri din lume.

Peste 100 de pompieri au intervenit ajutați de avioane și elicoptere, însă deocamdată nu au reușit să stingă focul. Autoritățile ucrainiene se tem ca fumul radioactiv să nu ajungă la Kiev, care se află la circa 100 de kilometri depărtare, însă până acum nu s-ar fi înregistrat o creștere a nivelului radiațiilor.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea. Oficial, explozia ar fi provocat doar 47 de victime, însă neoficial au avut de suferit zeci de mii de oameni, care au suferit de pe urmă radiațiilor. Efectele contaminării încă se resimt. În zonă încă nu se poate trăi.

Cu toate acestea, studii recente arată că în lipsa oamenilor, în pădurea din jurul centralei s-a dezvoltat pădurea și au reapărut mai multe specii de animale.

FOTO: jplenio/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.