Alertă în România. Posibilă infectare cu virusul din China

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

O alertă pentru o posibilă infectare cu virusul din China a fost emisă în Bacău. O persoană venită recent din China s-a prezentat la secția de Urgențe a Spitalului Bacău cu simptome specifice coronavirusului.

Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr de 24 de ani, care studiază în China și care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse.

A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău, pentru Deșteptarea.ro.

Directorul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că există posibilitatea ca persoane care au contactat coronavirusul din China să intre pe teritoriul României și să fie, aparent, sănătoase. „Urmărim orice persoană care intră în țară și care a avut legături cu China în zonele afectate, în ultimele 14 zile. Ne așteptăm să intre persoane care aparent sunt sănătoase”, a declarat Streinu-Cercel.

De asemenea, Adrian Streinu-Cercel a precizat că riscul ca noul coronavirus din China să ajungă în România este extrem de redus.

Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară.

China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus.

Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.