Alertă de vreme rea! Vijelii și avertizare de grindină, în aproape toată țara

furtună vânt vijelie
Foto: SturmjaegerTobi / pixabay.com

33 de județe sunt sub avertizare de vreme instabilă, dar și de caniculă, transmite Administrația Națională de Meteorologie.

Astfel, începând de azi, 30 iunie, de la ora 11:00, și până în 1 iulie, la ora 12:00, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi pe arii restrânse grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25 – 40 l/mp.

Mai mult, începând de miercuri, de la ora 14:00, şi până joi dimineaţa, la ora 6:00, un Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină şi ploi abundente vizează zone din 26 de judeţe situate în Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, zonele de munte, sudul Banatului, iar în cursul nopţii şi nordul Olteniei şi nord-vestul Munteniei. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vântul va sufla cu putere, cu rafale de până la 90 de kilometri pe oră, și sunt posibile căderi de grindină.

Aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35 – 50 l/mp şi, izolat, 60 – 70 l/mp.

Cu toate că instabilitatea atmosferică va fi accentuată până la sfârșitul săptămânii, meteorologii au anuțat și un cod galben de caniculă.

În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureşului şi sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 şi 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 şi 21 de grade.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.