UTIL. Unelte online pentru cei care merg la vot

Românii care doresc să meargă la vot au la dispoziţie câteva unelte online cu ajutorul cărora pot afla, de exemplu, adresa secţiei lor de votare.

1. Cum aflu secţia mea de votare?

Pentru a afla online secţia de votare există Registrul Electoral. Accesarea acestui link duce utilizatorul pe o pagină în care îi este cerut CNP-ul şi numele de familie. Apoi, se introduc două serii de câte patru caractere, separate prin spaţii, şi se apasă butonul „Caută”. Imediat, va fi afişata o pagina cu numărul şi adresa secţiei de votare în care utilizatorul este aşteptat la vot în data de 16 noiembrie.

2. Cum aflu cum s-a votat în secţia mea?

Biroul Electoral Central pune la dispoziţia utilizatorilor de internet copii scanate după toate procesele verbale întocmite în urma alegerilor prezidenţiale. Accesând acest link, utilizatorul vede o listă a judeţelor ţării. Se dă click pe numele judeţului, apoi pe secţia de votare şi va fi descărcat un ataşament care conţine, în pagina 2, rezultatul votului din 2 noiembrie. Practic, orice persoană conectată la internet poate verifica modul în care s-a votat în oricare dintre secţiile de votare din ţară. Rezultatele din primul tur au fost deja afişate.

3. Declaraţia pe proprie răspundere pentru românii din diaspora şi pentru cei care votează în ţară, dar pe liste suplimentare

Spre deosebire de primul tur, declaraţia pe proprie răspundere poate fi completată de acasă. Măsura înleşneşte procesul de vot în diaspora şi în campusurile studenţeşti şi staţiuni turistice din ţară (unde foarte multe persoane votează pe liste suplimentare). În primul tur, mii de români din străinătate nu au putut vota, deoarece procesul de vot a fost greoi, iar secţiile s-au închis la ora 21.

Atenţie! Semnarea şi datarea acestei declaraţii se face numai în faţa membrilor secţiei de votare.

Declaraţia pe proprie răspundere poate fi descărcată de aici.

Turul 2 al alegerilor prezidenţiale are loc duminică, 16 noiembrie. În primul tur, Victor Ponta şi Klaus Iohannis au fost despărţiţi de 10 procente, în favoarea social-democratului.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.