Alegeri prezidențiale în Franța. Emmanuel Macron a câștigat un nou mandat

Emmanuel Macron și Marine Le Pen FOTO: Wikimedia Commosn
Emmanuel Macron și Marine Le Pen FOTO: Wikimedia Commosn

Emmanuel Macron a reușit să câștige alegerile prezidențiale din Franța în fața candidatei de extremă dreaptă Marine Le Pen. Potrivit exit-poll-urilor, Macron a obținut peste 58% din voturi , iar Le Pen – 42%.

Cei doi candidați și-au lansat atacuri amare unul asupra celuilalt în încercarea finală de a câștiga milioane de alegători indeciși înainte de alegerile de duminică.

Macron a declarat la finalul campaniei electorale pentru turul al doilea că extrema dreaptă a lui Marine Le Pen a fost alimentată de nefericire și riscă să creeze o societate a urii și a fracturilor.

Sondajele de opinie îi confereau președintelui în exercițiu avantaj în turul doi, dar partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen nu a fost niciodată atât de aproape de putere, motiv pentru care miza se anunța foarte mare înainte de deschiderea urnelor.

Acum, întreaga atenție se îndreaptă către alegerile pentru Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez, care vor avea loc în două tururi, pe 12 și 19 iunie.