Alegeri prezidențiale în Franța. Cine este Emmanuel Macron, cotat cu cele mai mari șanse

Emmanuel Macron FOTO: en-marche.fr/via Facebook - pagina oficială a lui Emmanuel Macron
Emmanuel Macron FOTO: en-marche.fr/via Facebook - pagina oficială a lui Emmanuel Macron

Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor înfrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, pe 7 mai. După numărarea a 97% din voturi, Macron are 23,86%, iar Le Pen are 21,43% din sufragii. Potrivit sondajelor de opinie, cele mai mari șanse pentru a deveni președinte le are Macron.

Emmanuel Macron, care are 39 de ani, ar putea deveni cel mai tânăr președinte al Franței. A cunoscut o ascensiune rapidă în politică. A fost timp de doi ani ministru al Economiei (2014 – 2016) și nu a fost niciodată membru de partid și nici nu a mai candidat până acum la vreo funcție publică.

Candidatul mișcării de centru En Marche! a intrat în politică fiind promovat de actualul președinte socialist, care l-a numit consilier pe probleme de economie, înainte de a-l promova la conducerea ministerului Economiei.

Macron a studiat Științe Politice și a absolvit Școala Națională de Administrație, după ce s-a ocupat de investiții bancare la Rothschild&Cie Banque.

A demisionat din guvern anul trecut, pentru a intra în cursa prezidențială și a înființat mișcarea En Marche!, care este mai mult o mișcare cetățenească decât un partid politic.

Macron a reușit să-și mențină o imagine de candidat echilibrat, în timp ce contracandidații săi au ales discursuri politice populiste.

În campania electorală s-a făcut remarcat mai mult pentru promisiunile de natură economică. Macron le-a promis francezilor că va reduce durata săptămânii de lucru, va reduce șomajul, va aloca fonduri pentru reconversie profesională și va sprijini modernizarea infrastructurii și dezvoltare a energiei regenerabile.

În ceea ce-l privește pe Macron, controversele au fost mai mult legate de viața sa personală. S-au făcut glume în revistele de satiră din Franța pe seama faptului că este căsătorit cu o fostă profesoară de franceză, cu 20 de ani mai în vârstă decât el și că a devenit deja bunic, pentru că are în acest moment șapte nepoți.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.