Alegeri prezidențiale 2019. Prezență mai mare decât la europarlamentare până la ora 10:00

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com
FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

 

10:37. Prezența la turul 1 al alegerilor prezidențale până la ora 10:00 este de 6,89%, mai mare decât la prezidențialele din 2014, când în turul 1 a fost 6,55%. De asemenea, la alegerile europarlamentare din 2019, până la ora 10:00, erau 6,56%.

10:35. Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a votat în secția Cârța, din județul Harghita. „Am venit astăzi la vot. Am votat pentru viitorul României, pentru respect și pentru încredere. Am votat pentru a o societate și pentru o țară care va investi în cele două resurse importante: omul și natura, în educație și în protecția mediului și susținerea economiei. Sunt convins că astăzi va fi o prezență mare, și eu spun să mergeți la vot, să votați și să alegeți cea mai bună soluție pentru România”, a declarat Kelemen Hunor după ce a votat.

9:41. Până la această oră au votat peste 1 milion de români în țară și peste 310.000 în străinătate.

9:10. Președintele Klaus Iohannis a votat la Liceul „Jean Monnet” din Capitală. „Astăzi este o zi extrem de importantă pentru România, dar, recunosc, și pentru mine, personal. Am votat pentru România normală. Îmi doresc un viitor foarte bun pentru România si sper să primesc astăzi confirmarea că foarte mulți români își doresc același luru. Astăzi, ziua votului, este ziua în care românii decid ce viitor va avea România în următorul an. Ziua votului este ziua cea mai importantă pentru românii care vor să participe la procesul democratic”, a spus Iohannis, care i-a îndemnat pe români să meargă la vot.

9:00. Peste 600.000 de români au participat la vot în țară și peste 300.000 în străinătate. La această oră, orașele fruntașe sunt Constanța (4,41%), Călărași (4,31%). Dâmbovița (4,24%), Giurgiu (44,55%), Ilfov (4,98%) și Teleorman (4,72%).

8:40. Premierul Ludovic Orban a votat la o secție din Dobroiești, județul Ilfov și i-a îndemnat pe români să iasă la vot. „Votul este fundamental. Funcția de președinte este cea mai importantă, pentru că președintele dă direcția, reprezintă România în lume și corectează eventualele erori ale altor instituții. Este cel care dă tonul”, a spus Orban.

8:09. Viorica Dăncilă a votat la Colegiul Național „Sfântu Sava” din București: „Am votat pentru o Românie a bunăstării, a drepturilor garantate, pentru o Românie Unită în care fiecare român să se regăsească în deciziile președintelui”.


A început ziua votului pentru românii din țară și a treia zi în care urnele se deschid în străinătate. Aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să-și aleagă președintele dintr-o listă de 14 candidați.

Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, însă programul se poate prelungi dacă sunt oameni care stau la coadă. Cei care nu știu pe listele cărei secții de votare sunt trecuți, pot afla acest lucru accesând online Registrul Electoral.

De asemenea, potrivit legii, la alegerile prezidențiale, dacă nu sunteți în localitatea de reședință puteți vota la orice secție de votare, pe listele suplimentare.

Dacă vreți să aflați în timp real prezența la vot, trebuie să știți că Biroul Electoral Central a pus la dispoziție două site-uri care arată numărul participanților la urne, iar actualizarea se face la interval de câteva secunde. Astfel, prezența la vot în diaspora o puteți vedea – aici, iar prezența la vot în țară o puteți vizualiza – aici.

Primele rezultate exit poll vor fi prezentate la ora 21:00. Casele acreditate pentru a face sondaje sunt IRES, Curs și Avangarde.

La primele ore au votat Ludovic Orban, Viorica Dăncilă, Raluca Turcan și ministrul de Interne, Marcel Vela.

La alegerile prezidențiale 2019, în cursă s-au înscris 14 candidați. Aceștia sunt, în ordinea care apar pe buletinele de vot: Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu – independent.