Alegeri prezidențiale 2014. Ponta și Iohannis își ascut cuțitele: „Este un lucru!”/„Defăimare!”

Victor Ponta și Klaus
Victor Ponta și Klaus

Victor Ponta și Klaus Iohannis și-au început duelul pentru finala alegerilor prezidențiale de peste două săptămâni. Deocamdată este vorba doar de declarații de la distanță.

Candidatul PSD, Victor Ponta, a făcut referiri dure la adresa lui Klaus Iohannis într-o conferință video cu liderii partidului din țară.

„Iohannis vorbește de lucruri, eu vorbesc de oameni. Domnul Iohannis este un lucru, eu sunt un om, ca toți cei din Moldova, Oltenia, București. (…) Domnul Iohannis este un lucru, nu este un om politic”, a declarat Victor Ponta despre contracandidatul său, Klaus Iohannis.

De partea cealaltă, din tabăra ACL, a sărit în apărarea lui Iohannis vicepreședintele alianței, Ludovic Orban. „Se încadrează pe campania de calomnie și defăimare pe care a făcut-o PSD. E o afirmație inacceptabilă, o calomnie care arată cum îi prețuiește Ponta pe toți românii. Klaus Iohannis este român. Klaus Iohannis a fost votat în primul tur de milioane de români. Nu poți să disprețuiești cetățenii arătând dispreț față de un cetățean care a candidat”, a declarat Ludovic Orban.

Planurile pentru finală

La ședința PSD, șeful de campanie a lui Victor Ponta, Liviu Dragnea, a declarat că în urma unui sondaj realizat în interiorul partidului, candidatul lor ar putea obține în turul al doilea 53% din voturi.

Social-democrații ar putea ca în zilele următoare să anunțe numele unui posibil premier, în cazul în care Victor Ponta câștigă alegerile prezidențiale și se vehiculează numele lui Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, Ponta a spus că viitorul prim ministru nu va fi neapărat de la PSD.

Celălalt candidat, Klaus Iohannis, a precizat că nu va negocia cu niciunul dintre politicienii care au ratat finala pentru Cotroceni. „Îmi doresc votul tuturor românilor, dar îmi doresc votul direct, fără să negociez cu politicieni”, a declarat Iohannis la scurt timp după anunțarea rezultatelor parțiale ale alegerilor prezidențiale.

Cu cine votează pierzătorii

Călin Popescu Tăriceanu ar fi convocat astăzi o ședință restrânsă cu liderii Partidului Liberal Reformator, proaspăt înființat. Tăriceanu, Daniel Chițoiu, Radu Stroe sau Andrei Gerea urmează să stabilească pe cine vor susține în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Cel mai probabil, va fi vorba de Victor Ponta.

Monica Macovei a spus duminică seara că nu s-a gândit pe cine va susține în turul al doilea, iar de atunci nu a mai făcut nicio declarație cu referire la acest subiect. De asemenea, liderul Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, a precizat că nu va negocia cu niciunul dintre cei doi candidați care au rămas în turul al doilea.

Deocamdată nu au apărut nicio reacție în acest sens nici de la UDMR sau Partidul Poporului Dan Diaconescu.