Alegeri parlamentare 2020. Prezență la vot mai mică decât în 2016

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

17:00. Prezența este de 25.30%, cu aproape cinci procente mai mică decât la alegerile parlamentare din 2016.

15:01. Prezența la vot până la această oră – 19,60% / Aproape 8 procente diferență față de ritmul de la localele din septembrie.

14:07. Până la această oră au fost 17,01% dintre votanți. Sunt cu aproape 4% mai puțini decât la alegerile din urmă cu 4 ani, când la final au fost 39,94%.

11:00. La această oră s-au prezentat la urne 7,87% dintre cei cu drept de vot. În 2016, la aceeași oră, au fost 8,56%.

10:00. 4,97% dintre români au votat până la această oră. Procentul reprezintă 904.647 din alegători. Prezența a devenit mai mică decât la alegerile parlamentare din 2016, când, la aceeași oră, s-a înregistrat 5,27% (962.783 alegători), iar prezența finală a fost de 39,49%.

9:42. Incidente în secții de votare: Într-o secție de vot din comuna Turburea, judetul Gorj, arma unui polițist s-a descărcat accidental. Nimeni nu ar fi fost rănit. Într-o secție din Gorj s-a oprit curentul timp de 5 minute, la Olt a fost un incident legat de continuarea campaniei electorale, iar într-o secție de votare o persoană nu a purtat masca de protecție.

9:00. Prezența la vot a ajuns la 2,78% (506.394 persoane). În 2016, prezența la aceeași oră era 2,58% (471.866). La alegerile locale din 2020, prezența la urne, la ora 09:00, era 4,34%.

8:40. Raluca Turcan (PNL): „Este un moment unic în viața României, acest vot poate să ne ducă spre Europa, să ofere dezvoltare, instituții puternice funcționale. Acest vot poate să ne ducă într-o perioadă de 4 ani de stablitate guvernamentală în care să construim. Am votat pentru o Românie europeană și dezvoltată. Îi îndemn pe toți să meargă la vot. De la Sibiu i-aș îndemna dacă prețuiesc democrație să înțeleagă că indiferent ce scriu pe FB și ceea ce discută cu prietenii nu se poate realiza dacă nu merg la vot. Democrația se apără mergând la vot. Votul este unul sigur și am verificat asta și vor putea să verifice cu toții în cabina de vot”.

8:25. Ludovic Orban i-a îndemnat pe români să iasă la vot și a spus că măsurile de protecție sunt stricte și nu trebuie să se teamă că se vor infecta la urne:

„La mulți ani pentru Sfântul Nicolae. E o zi decisivă pentru România. Îi invit pe toți românii să își exercite dreptul de vot și să participe la această decizie fundamentală. Am votat pentru dezvoltarea României. Pentru o Românie dinamică, modernă, încrezătoare în forțele sale, să fie respectată la nivel internațional.

Am votat pentru reforme substanțiale, pentru o orientare euroatlantică clară a României, pentru un plan de dezvoltare care să permită saltul pe care România îl merită. Îi asigur pe români că măsurile de protecție sanitară care au fost instituite sunt respectate și nu există risc de contaminare dacă aceste reguli sunt respectate. Folosiți-vă puterea pe care o aveți, se întâmplă o dată la patru ani. Puneți-vă pecetea pe soarta României pentru următorii 4 ani de zile”.

8:20. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, după ce a votat: „În primul rând, La mulți ani de Sf. Nicolae. Am votat pentru ca românii să-și ia vița înapoi și să aibă specialiștii capabili pentru gestionarea pandemiei. Am votat pentru pensii și alocații, dar și împotriva incompetenței, am votat pentru producătorii și firmele românești. Îndemn românii să vină la vot, e un vot crucial”.

8:10. Dacian Cioloș a făcut declarații după ce a ieșit de la urne: „Am votat pentru oameni noi în politică, care nu își doresc hoția sub nicio formă la ei, oameni care merg în Parlament ca să construiască și nu pentru privilegii. E momentul să apropiem Parlamentul de societate și să facem schimbările pe care le dorim. Pentru astfel de oameni și viziuni am votat, pentru oameni care au deja un rost în viață, și-au lăsat joburile și merg în Parlament să reconstruiască. Cu siguranță, după această pandemie, va trebui să reconstruim și e important să reconstruim pe baze sănătoase. Ați văzut că se votează în condiții de siguranță, durează maximum 5 minute să votezi și cred că merită să dăm o oră din viața noastră, cu tot cu drum, ca să ne aducem contribuția la ce se întâmplă”.

8:00. Imediat după deschiderea secțiilor de votare au votat și ministrul de Interne, Marcel Vela, dar și Gabriela Firea, care deschide lista PSD la Senat în București. În prima oră a fost prezență de 1,29%, față de 1,06%, cât a fostîn 2016.

Secțiile de votare din țară s-au deschis la ora 7:00. Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați astăzi la urne să-și aleagă reprezentanții în Parlament. În țară sunt organizate 18.802 secții de votare, din care peste 1.200 sunt în București.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.