Surpriză la alegerile din Italia. Rezultate foarte strânse

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

Potrivit sondajelor exit poll, coaliția de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, din care face parte și partidul de extremă dreapta Liga Nordului, a obținut între 31% și 41%. Pe locul al doilea s-a clasat Mișcarea 5 Stele, cu un scor între 29% și 32%. Alianța de centru-stânga, din care face parte și Partidul Democrat al lui Matteo Renzi, ar obținut între 21 și 23,5% din voturi.

Analiștii spun că pragul pentru obținerea majorității în Parlament va fi între 40 și 45%, întrucât noul sistem electoral combină scrutinul proporțional cu cel majoritar.

Italienii au mers la vot pentru a-și alege parlamentarii. Scrutinul este foarte important, pentru că va arăta în ce direcție merge Italia, dar și Uniunea Europeană, în condițiile în care, după Brexit, această țară va deveni a treia putere economică.

Alegerile apar într-un moment în care economia nu evoluează, rata șomajului este foarte ridicată mai ales în rândul tinerilor, iar Italia se confruntă cu problema a suste de mii de refugiați. Principalele teme de campanie au fost imigrația și Uniunea Europeană.

Ultimele sondaje înainte de deschiderea urnelor arătau coalița lui Silvio Berlusconi, revenit în politică, pe prima poziție. Alianța de centru-dreapta, din care fac parte Forza Italia, partidul lui Berlusconi, și Liga Nordului, era cotată în sondaje cu 37% din voturi. Pe următorul loc era alianța de centru-stânga, a fostului premier Matteo Renzi, cu 28%. La distanță mică era clasată formațiunea 5 Stele, care ar fi obținut 27% din sufragii.

Iată ce declarau principalii lideri, înainte de deschiderea urnelor în Italia:

Silvio Berlusconi, liderul Forza Italia: „Sunt încântat să vă anunţ veşti bune. Actualul preşedinte al Parlamentului European, prietenul nostru Antonio Tajani s-a declarat, în fine, de acord să candideze pentru postul de premier în viitorul guvern de centru-dreapta. Sunt veşti bune, nu-i aşa?”

Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului: „Sunt convins că mai e foarte puţin până când alianţa de centru-dreapta va câştiga alegerile şi va conduce ţara, dar sunt convins şi că Liga Nordului va fi primul partid la nivel naţional. După aceea, ne vom respecta promisiunile şi ne vom pune planul în aplicare”.

Matteo Renzi, liderul Partidului Democrat: „Suntem mândri de Partidul Democrat. Noi suntem cei care am luat în primire o ţară aflată în criză şi am scos-o din acea situaţie. Datorită nouă, în Italia sunt astăzi mai multe drepturi şi mai puţine taxe! Suntem mândri că am salvat sute de mii de vieţi şi că nu am profitat de temerile altora”.

Luigi Di Maio, liderul mişcării 5 Stele: „Suntem la un pas de victorie! Mişcarea Cinci Stele poate câştiga în fiecare colegiu electoral din sud şi în multe colegii din nord, iar în acest fel putem ajunge la o majoritate care poate forma guvernul”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.