Alegeri Italia 2018. Rezultatele, așteptate cu îngrijorare: viitorul UE, în joc

alegeri italia 2018
Foto: Eric Gaba Wikimedia Commons / Hans / pixabay.com

Alegeri Italia 2018. Italienii merg astăzi, 4 martie, la urne, pentru a-și alege reprezentanții din Parlament. Potrivit sondajelor de opinie, se pare că niciuna dintre coaliții nu va obține o majoritate.

Alegerile din Italia sunt foarte importante atât pentru locuitorii din peninsulă, cât și pentru viitorul Uniunii Europene, se arată într-o analiză a BBC.

Scrutinul este de mare interes și pentru români, care reprezintă cel mai mare procent de cetățeni străini din Italia. Datele oficiale arătau că, în noiembrie 2015, comunitatea de români din Italia avea 1,1 milioane de membri.

În total, 46 de milioane de italieni cu drept de vot sunt așteptați azi la secțiile de votare.

Italia este cea de-a patra economie din Uniunea Europeană, iar succesul pe care îl au în această țară partidele populiste și de extremă dreapta sunt un motiv de îngrijorare la Bruxelles.

Alegeri Italia 2018 – Principalele grupări politice prezente în scrutin sunt următoarele:

1. Mișcarea 5 stele, o grupare anti-politicieni și anti-establishment
2. Partidul Democrat, care se află la putere la ora actuală
3. Coaliția condusă de fostul premier Silvio Berlusconi

Mișcarea 5 stele a fost fondată în anul 2009 de comedianul Beppe Grillo, care a denunțat nepotismul din politica italiană. Liderul actual al mișcării este Luigi Di Maio. Mișcarea este una populistă și totodată eurosceptică. În Parlamentul European, Mișcarea 5 stele este membră în grupul Europa Libertății și a Democrației Directe, din care face parte și celebrul partid britanic UKIP, condus de Nigel Farage, care a avut un rol determinant în scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Alegeri Italia 2018. Silvio Berlusconi, condamnat pentru fraudă, revine în prim-plan

Partidul Democrat, condus de fostul premier Matteo Renzi (care a demisionat din funcția de prim-ministru în decembrie 2016), participă la alegeri alături de alte 3 partide mai mici, formând împreună o coaliție de centru-stânga. Coaliția este pro-UE, iar în campanie a pus accent pe promisiuni privind revigorarea economiei italiene.

Deși a ajuns la vârsta de 81 de ani, fostul premier italian Silvio Berlusconi nu vrea să stea departe de politică. Partidul său de centru-dreapta Forza Italia s-a aliat cu partidul anti-imigrație Liga (cunoscut și sub numele de Liga Nordului), precum și cu gruparea de extremă dreapta Frații Italiei. Însă, dacă va câștiga alegerile, Silvio Berlusconi nu va putea fi premier deoarece o condamnare recentă pentru fraudă fiscală îi interzice să ocupe o funcție publică până în 2019. În schimb, Silvio Berlusconi a anunțat că îl susține pentru funcția de premier pe un alt membru al formațiunii Forza Italia: Antonio Tajani, care este și actualul președinte al Parlamentului European.

Alegeri Italia 2018 – Partidele care au promis referendumuri pentru ieșirea din UE

Atât Mișcarea 5 stele, cât și partidul Liga, le-au promis italienilor la un moment dat că vor organiza referendumuri pentru ieșirea din UE, dar ulterior au renunțat la această retorică, mai notează BBC.

Sondajele de opinie au fost interzise în ultimele două săptămâni, însă cele anterioare sugerau că alianța condusă de Silvio Berlusconi ar obține cele mai multe voturi, fără să poată însă să obțină o majoritate.

Aceleași sondaje de opinie sugerau că Mișcarea 5 stele ar urma să fie partidul care obține cel mai bun rezultat (singur, fără să fie într-o alianță).

Alegeri Italia 2018 – Ce spun politicienii despre imigrație

Imigrația a reprezentant una dintre cele mai importante teme de dezbatere în campania electorală care tocmai s-a încheiat. Începând din 2013, peste 600.000 de imigranți au traversat Marea Mediterană și au venit din Libia în Italia.

Acest număr foarte mare i-a deranjat pe mulți italieni, așa că politicienii și-au înăsprit și ei retorica pe acest subiect, arată BBC. Silvio Berlusconi a declarat că imigranții veniți ilegal reprezintă o „bombă cu ceas socială” și a susținut deportarea în masă a imigranților.

În timpul campaniei electorale au fost mai multe ciocniri violente între grupurile de extremă dreapta și protestatarii anti-fasciști.

Alegeri Italia 2018 – Când vom ști rezultatele

Economia Italiei a început să crească din nou, însă Produsul Intern Brut al țării este în continuare cu 5,7% mai mic decât în urmă cu 10 ani, înainte de delanșarea crizei economice.

În 2016, aproximativ 18 milioane de italieni erau considerați a fi în risc de sărăcie, iar șomajul era de 11%.

Secțiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 dimineața până la ora 23.00 (ora Italiei). Sondajele de opinie vor fi publicate imediat după închiderea urnelor, iar rezultatele oficiale vor fi știute luni dimineața (5 martie).

Asasinarea unui jurnalist zguduie Slovacia. Guvernul, vizat de investigație, oferă 1 mil € pentru prinderea asasinului

Foto: Hans / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.