Alegeri în Republica Moldova. Ce spun sondajele de opinie, spre Moscova sau UE?

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com
FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

Aproape 3 milioane de alegători din Republica Moldova sunt așteptați astăzi, de la ora 07:00, la urne, pentru a decide componența viitorului Parlament de la Chișinău.

În același timp, a fost organizat și un referendum pentru reducerea numărului de deputați, de la 101 la 61. Situația este una destul de tensionată peste Prut. Liderii Opoziției au cerut observatorii străini să monitorizeze cu mare atenția procesul de vot, pentru că s-ar pregăti o fraudare a scrutinului mai ales prin turism electoral.

Sondajele de opinie realizate în ultimele luni arată că PSRM, partidul președintelui Igor Dodon, foarte apropiat de Rusia, ar obține între 35,6 și 49,2%. Pe următorul loc s-ar afla alianța ACUM, condusă de pro europenii Maia Sandu și Andrei Năstase, cu procente între 19,1% și 28%. Pe locul trei ar fi PDM, actualul partid de guvernare, condus de Vlad Plahotniuc, cu procente între 15% și 20,7%.

Mai apar în sondaje și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), cu procente între 2,6% și 6,5% și Partidul Politic Șor (PPȘ), care ar avea între 3,9% și 6,3%. Însă, aceste sondaje ar trebui privite cu mult septicism, având în vedere că la alegerile din iunie 2018, la algerile locale din Chișinău, sondajele au arătat diferențe de până la 20 de procente în estimări și rezultatele voturilor.

Într-o analiză pentru Adevărul, Robert Vîrban spune că „scrutinul este deosebit de important în vederea stabilirii orientării strategice a statului, asta în condiţiile în care Republica Moldova se confruntă cu o emigraţie masivă a populaţiei tinere, îndeosebi către ţări occidentale”.

Acest scrutin va veni, pentru prima dată, cu un sistem electoral mixt, chiar dacă nu a fost recomandat de Comisia de la Veneția și a criticat de mai mulți oficiali europeni. Sistemul de vot mixt prevede alegerea într-un singur tur de scrutin a 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, iar alţi 50 de deputaţi prin vot proporţional la nivel naţional. În acest fel, importanţa voturilor alegătorilor ce domiciliază în Occident, un bazin electoral important al partidelor pro-europene care formează blocul electoral ACUM, s-a redus considerabil.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.