Alegeri în Polonia și Ungaria. Surpriză la Budapesta

Jaroslaw Kaczynski FOTO: Wikimedia Commons
Jaroslaw Kaczynski FOTO: Wikimedia Commons

În Ungaria au fost alegeri locale și au fost așteptați la urne, duminică, 8 milioane de cetățeni. Partidul premierului ungar Viktor Orban a fost învins în capitala Budapesta de opoziție, care s-a unit în jurul unui singur candidat, de centru-stânga.

Gergely Karacsony l-a învins pe Istvan Tarlos, care e primar al Budapestei din 2010.

Potrivit rezultatelor parțiale, opoziția se află în frunte în 10 din cele 23 de orașe ale Ungariei, în timp ce Fidesz este dat câștigător în primăriile din orașele mici. Partidele de opoziție ar urma să câștige și în Adunarea Generală a Budapestei. Vor avea 17 membri, față de 14 ai alianței lui Viktor Orban (Fidesz – Partidul Creștin Democrat și doi independenți).

Tot duminică, în Polonia au fost alegeri parlamentare. Conservatorii naționaliști, care au fost și până acum la putere, au câștigat alegerile cu un scor de 43,6%. Partidul Lege şi Justiţie (PiS) al președintelui Jaroslaw Kaczynski ar urma să deţină 239 de locuri în camera inferioară, care are 460 de locuri.

Principala formaţiune de opoziţie, Coaliţia Civică (KO, centristă), deţine 27,4% din voturi şi ar urma să aibă 130 de deputaţi. Mai intră în parlamentul polonez stânga (43 de deputaţi) şi Partidul Ţărănesc PSL asociat cu mişcarea antisistem Kukiz’15 (34 de deputaţi).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.