Alegeri în Marea Britanie. Victorie zdrobitoare pentru laburiști. Cine va fi noul premier

FOTO: UK Parliament / Maria Unger/ via Wikipedia.org

FOTO: UK Parliament / Maria Unger/ via Wikipedia.org

În urma alegerilor parlamentare de joi din Marea Britanie, Keir Starmer va deveni noul prim-ministru. Partidul Laburist a câștigat o majoritate confortabilă, potrivit rezultatelor parțiale.

Partidul Laburist de centru-stânga era pe cale să obțină 410 din cele 650 de locuri din parlament, potrivit estimărilor BBC, o răsturnare spectaculoasă de situație față de alegerile de acum cinci ani, când a înregistrat cea mai slabă performanță din 1935.

Rezultatul va oferi partidului de stânga o majoritate mai mult decât confortabilă, încheind 14 ani tumultuoși de guvernare conservatoare.

Partidul Conservator al premierului Rishi Sunak ar urma să câștige doar 144 de locuri, cea mai slabă performanță electorală din istoria sa, alegătorii pedepsindu-l pentru criza costului vieții și pentru anii de instabilitate și de lupte interne care au adus în fruntea guvernului cinci prim-miniștri diferiți de la votul pentru Brexit din 2016.

„Lupta pentru încredere este cea care ne definește epoca. Acesta este motivul pentru care am făcut o campanie atât de intensă pentru a demonstra că suntem apți pentru serviciul public. Trebuie să întoarcem politica la serviciul public. Să arătăm că politica poate fi o forță a binelui. Schimbarea începe acum”, a spus Starmer, vineri dimineață.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version