Alegeri importante în Franța și Marea Britanie. Ce spune sondajele

Sondaje alegeri prezidențiale 2019 FOTO: Pixabay.com
Sondaje alegeri prezidențiale 2019 FOTO: Pixabay.com

Astăzi sunt alegeri parlamentare în Marea Britanie. Sondajele arată că Partidul Laburist va obține o majoritate confortabilă. Liderul Keir Strmer este gata să preia guvernarea de la conservatorii conduși de Rishi Sunak.

Rishi Sunak a convocat alegeri, iar Parlamentul a fost dizolvat pe 30 mai. Partidul Conservator deținea o majoritate absolută de 345 de locuri. Pentru ca un singur partid să obțină o majoritate absolută în Camera Comunelor, trebuie să obțină 326 de locuri.

Potrivit sondajelor, candidații laburiști ar urma să câștige până la 425 de locuri în Camera Comunelor, ceea ce ar reprezenta un câștig masiv de 223 de locuri pentru partid. Conservatorii ar urma să păstreze doar 108 locuri, ceea ce ar însemna o pierdere cu adevărat seismică, de 257 de locuri.

Sodajele spun că partidul lui Marine Le Pen nu va avea majoritate

Adunarea Națională (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, va deveni cea mai puternică grupare politică din parlamentul francez, însă nu va avea majoritate absolută, pentru a forma guvernul, potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactive.

Conform sondajului, RN și aliații săi ar obține duminică, în al doilea tur al alegerilor, doar 190 până la 220 de locuri, în timp ce republicanii de centru-dreapta (LR) ar obține 30 până la 50 de locuri. Acest lucru ar putea exclude chiar și posibilitatea unui guvern minoritar de extremă dreapta susținut de o parte a grupului parlamentar LR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.