Europa populistă. Țările unde au câștigat naționaliștii și partidele extremiste

Foto: Gage Skidmore / EU2017EE Estonian Presidency / JÄNNICK Jérémy / Wikipedia.org

Naționaliștii, populiștii sau partidele de extremă dreapta au obținut scoruri neașteptat de bune în țări precum Marea Britanie, Franța, Italia sau Ungaria.

Franța

În Franța, partidul de extremă dreapta Frontul Național, condus de Marine Le Pen, a câștigat alegerile, obținând aproximativ 24% din voturi, relatează politico.eu. Frontul Național a depășit astfel partidul En Marche! al președintelui francez Emmanuel Macron.

Verzii s-au clasat pe locul al treilea, obținând un scor foarte bun, de 13,1%.

Republicanii (centru-dreapta) s-au clasat pe locul al 4-lea, cu 8,2% din voturile francezilor.

Marea Britanie

În Regatul Unit, partidul eurosceptic Brexit al lui Nigel Farage a obținut o victorie clară la alegerile europarlamentare, adunând nu mai puțin de 31,7% din voturile britanicilor.

Partidele cu tradiție au obținut scoruri slabe. Laburiștii s-au clasat pe 3, cu 14,1% din voturi, iar conservatorii Theresei May abia pe 5, cu un minuscul 8,7%. Dezamăgiți de faptul că Partidul Conservator nu a reușit să pună în aplicare referendumul pentru ieșirea din Uniunea Europeană, britanicii s-au orientat către eurosceptici. Premierul britanic Theresa May și-a și dat demisia din funcție acum câteva zile.

Pe locul 2 la alegerile europarlamentare din Marea Britanie se află liberal-democrații, cu 18,6% din voturi, iar pe locul 4 verzii, cu 11,1%.

Italia

În Peninsulă, partidul naționalist de extremă dreapta Liga Nordului, care se opune imigrației non-europenilor, și ai căror lideri accentuează tot mai mult euroscepticismul și temele populiste, a obținut 33,6% din voturile italienilor.

Pe locul 2 se află Partidul Democrat, cu 23,5% din voturi, iar pe 3 Mișcarea 5 Stele, un partid care își propune să lupte împotriva corupției și să pună în aplicare programe de mediu.

Ungaria

În țara vecină, alianța de dreapta Fidesz–KDNP, condusă de premierul Viktor Orban – amplu criticat de Uniunea Europeană pentru democrația iliberală pe care a creat-o – a obținut un scor uriaș, adunând 52,3% din voturi.

Pe 2 se află, la mare distanță, Coaliția Democratică – 16,2% din voturi.

Foto: Gage Skidmore / EU2017EE Estonian Presidency / JÄNNICK Jérémy / Wikipedia.org