Alegeri europarlamentare 2019. Au votat peste 49% dintre români. Referendumul trece fără emoții!

Foto: Pixabay

Aproape jumătate dintre cei 18 milioane de români așteptați la urne în România și-au exercitat dreptul de vot la alegerile europarlamentare. Mulți dintre ei au votat și la referendumul pe probleme de Justiție propus de președintele Klaus Iohannis.

În total, în România au votat aproape 9 milioane de români, prezența finală la vot fiind de 49,01%.

La ora 19:00, cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare, prezența la urne era de 43%. Peste 4,5 de români din mediul urban și alte 3,4 din mediul rural trecuseră deja pragul secțiilor de votare.

La ora 17:00, cu patru ore rămase până la închiderea urnelor, își exprimaseră dreptul de vot peste 35% dintre români. Mai precis, au ajuns la vot peste 6,3 milioane de oameni.

Cele mai bune prezențe de vot se înregistează în Ilfov, Cluj și Sibiu, cu peste 40%. De cealaltă parte, cei mai puțini alegători au mers la vot în județele Vaslui, Ialomița și Călărași, toate sub 30%.

Covrumul pentru Referendumul propus de președintele Klaus Iohannis, de peste 30%, a fost atins.

La 14:30, peste un sfert dintre românii cu drept de vot au trecut deja pe la urne. În total, peste 4 milioane de români au votat deja la alegerile europarlamentare.

Există unele probleme cu votul în diaspora, unele secții semnalând că nu au suficiente buletine de vot. Sunt cozi uriașe la multe dintre secțiile de votare din străinătate.

De curând, au votat și Gabriela Firea, dar și Victor Ponta.

La ora 12:00. Numărul alegătorilor care trec pe la secțiile de vot crește de la oră la oră. După cinci ore de vot, au ajuns la urne aproape 2,8 milioane de români. Prezența la urne a sărit de 15%.

Situația la ora 10:00. După trei ore de vot, la alegerile europarlamentare s-au prezentat 6,56% dintre alegători.

Biroul Electoral Central a anunțat că prezența la vot, la ora 10:00, în cadrul referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis, este de 5,24%.

A votat și președintele.

”E o zi importantă și asta nu spun doar dumneavoastră, jurnaliștilor, ci tuturor românilor: haideți la vot!”, a spus Klaus Iohannis înainte să voteze.

România are alocat un număr de 33 de locuri în Parlamentul European, dintr-un total de 751. Pentru a intra în noul legislativ european, un partid sau un candidat independent trebuie să obțină cel puțin 5% di voturi.

Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot pentru europarlamentare sau referendum, cât și pentru ambele scrutine. Vor fi 3 buletine de vot și 3 urne diferite.

În țară, urnele s-au deschis la ora 7:00. În prima oră au votat 244.703 români, prezența la urne la ora 8:00 fiind de 1,33%. Printre cei care au trecut pe la urne până acum sunt fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, care a venit să voteze ”pentru justiție și pentru cinste”, dar și Dacian Cioloș.

Conducătorul PLUS a votat la Zalău.

”Sunt convins de faptul că foarte mulți români așteaptă ziua asta încă din iarna anului 2017, când stăteam în stradă. A venit ziua când putem să ne transmitem mesajul foarte clar, ferm, prin vot”, a declarat Cioloș.