Alegerea corpurilor de iluminat potrivite: echilibrul dintre design si functionalitate!

Din mai multe puncte de vedere, iluminatul este un detaliu decisiv pentru orice locuinta, in special pentru a asigura vizibilitatea necesara pentru a intreprinde diversele activitati casnice. Prin prisma confortului vizual, atmosfera prezenta in fiecare incapere este influentata in mod deosebit atat de intensitatea si temperatura de culoare a luminii artificiale folosite, cat si de zona pe care o acopera sau directia din care aceasta vine.

Majoritatea corpurilor de iluminat din vitrinele marilor retaileri ce “rapesc privirea” apartin categoriei de lustre sau candelabre, insa specialistii de la eOrion.ro sunt de parere ca designul nu este singurul detaliu in functie de care ar trebui sa alegi corpurile de iluminat pe care sa le folosesti in locuinta ta. Astfel, in randurile ce urmeaza vei descoperi cum poti echilibra balanta factorilor importanti in aceasta ecuatie pentru a gasi cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru apartamentul sau casa ta!

Functionalitate

Alegerea si amplasarea corpurilor de iluminat se va face in functie de necesitatile impuse de activitatile pe care le vei desfasura in fiecare incapere sau spatiu interior, motiv pentru care montarea exclusiva a unei lustre puternice in fiecare camera este un lucru pe care ar trebui sa il eviti.

– Baia, de exemplu, va putea fi folosita sigur si confortabil in momentul in care va fi o lumina clara si puternica, iar una dintre cele mai importante zone va fi cea din fata oglinzii. Astfel, o aplica pozitionata deasupra oglinzii sau alte corpuri de iluminat dispuse in lateralul acesteia vor ilumina clar si puternic orice detaliu, fapt ce va aduce confortul in activitati precum machiajul, barbieritul si altele specifice acestei incaperi.

– Bucataria, in schimb, are o alta configuratie a pieselor de mobilier si o cu totul alta destinatie, asadar corpurile de iluminat vor fi total diferite atat ca tip, cat si ca pozitionare. Zona care necesita o lumina foarte clara este cea a blatului de lucru, intrucat taierea si prepararea alimentelor sa se faca in deplina siguranta. Una dintre recomandari ar fi montarea unei benzi LED deasupra blatului, tocmai pentru ca lumina sa acopere punctual suprafata de lucru si umbrele sa fie eliminate. Daca ai si o zona de dining organizata in bucatarie sau proiectata ca o anexa a acesteia, iluminarea zonei de luat masa ar putea fi realizata cu ajutorul unui pendul sau unei lustre cu lumina mai calda, astfel incat atmosfera din timpul cinei sa fie relaxata.

– Avand alte cerinte, in dotarea dormitorului trebuie sa intre corpuri de iluminat precum aplicele de deasupra patului (eventual controlate cu un intrerupator de tip cap scara) sau veiozele de noptiera, astfel incat sa nu ai doar doua optiuni (bezna totala sau lumina puternica a plafonierei/lustrei) atunci cand te pregatesti de odina.

– Zonele de tranzit din fiecare locuinta, precum casa scarii sau holurile care nu beneficiaza de lumina naturala, necesita corpuri de iluminat montate pe plafon. In plus, unele situatii impun si montarea unor aplice menite pentru a imbunatati vizibilitatea la nivelul pardoselii sau a treptelor, oferind siguranta maxima in exploatare.

Design

Contragreutatea care va echilibra aportul spiritului practic va fi chiar aspectul corpurilor de iluminat, iar aici nu sunt incluse doar forma si finisajul, ci si culoarea luminii sau chiar forma becurilor pe care le montezi. In cazul in care deja ai urmat o tema de design interior in intreaga locuinta, va trebui sa o respecti si in momentul in care alegi corpurile de iluminat.

Desi trebuie sa respecti un stil anume, probabil este o idee buna sa nu alegi corpuri de iluminat ce apartin unei singure game, astfel incat aplica nu trebuie sa fie o copie in miniatura a plafonierei si nici veioza sa nu arate exact ca lampadarul.