Al 6-lea caz de coronavirus confirmat în România

FOTO: SMURD Podu Iloaiei/Facebook
FOTO: SMURD Podu Iloaiei/Facebook

Al șaselea caz de coronavirus din România a fost confirmat miercuri, 4 martie. Este vorba despre o persoană de 71 de ani din județul Suceava, a anunțat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, într-o conferință de presă.

Persoana de 71 de ani va fi transportată la un spital din Iași.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat pentru postul de televiziune Digi 24 că bărbatul de 71 de ani a venit din Italia cu autocarul pe 28 februarie. El a venit din regiunea Lombardia, dar nu dintr-una din localitățile aflate în carantină. Bărbatul se afla în izolare la domiciliu, iar apoi s-a dus la spital când a început să se simtă rău (avea febră și frisoane). La Spitalul de Urgență Suceava a fost testat pozitiv pentru COVID-19.

Secretarul de stat a menționat că bătrânul are și alte boli (cardiovasculare și pulmonare). El urmează să fie transferat la Clinica de Boli Infecțioase din Iași.

Nelu Tătaru a mai spus că urmează să înceapă o anchetă epidemiologică: vor fi testați toți cei care s-au aflat în autocar cu bărbatul din Iași, precum și cei alături de care locuiește. Persoanele care au stat în autocar în apropierea sa (până la două rânduri în față, în spate și în lateral) vor fi plasate în carantină, iar celelalte în izolare la domiciliu.

Tot astăzi a fost confirmat și cel de-al cincilea caz de coronavirus din România, la un tânăr în vârstă de 16 ani.

Băiatul este din județul Timiș și este nepotul bărbatului de 47 de ani confirmat ieri cu COVID-19.

Adolescentul de 16 ani era deja izolat la domiciliu, iar acum urmează să fie transferat la un spital din Timișoara.

Precum unchiul său, și tânărul de 16 ani este asimptomatic (nu are febră, tuse sau alte semne ale bolii provocate de COVID-19).

Între timp, unchiul băiatului – care ieri a fost testat pozitiv pentru coronavirus – a fost astăzi testat negativ pentru COVID-19.

Dacă și mâine el va fi testat negativ pentru virus el va putea pleca din spital, conform procedurilor medicale.

Peste 10.000 de persoane în izolare la domiciliu

Potrivit Ministerului Sănătății, miercuri, 4 martie, la nivel național erau în carantină instituționalizată 35 de persoane pentru care se efectuau verificări pentru a depista dacă au contractat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 10.094 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Primul pacient din România infectat cu COVID-19, depistat pe teritoriul țării noastre ca fiind pozitiv, este considerat vindecat după ce două teste au ieșit negative la un interval de 24 de ore unul de celălalt. Bărbatul a fost externat ieri, 3 martie.

Ceilalți 3 pacienți sunt internați la Cluj-Napoca și Timișoara, toți 3 având o stare generală bună.

Cel de-al cincilea pacient va fi internat tot la Timișoara.

În cursul zilei de ieri, 3 martie, au fost înregistrate 67 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 977 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ministerul Sănătății le reamintește cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate din sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.