Agricultura viitorului: Elvețienii au inventat robotul care omoară buruieni

Robotul care ucide buruieni. Foto: Ecorobotix

Un robot cu baterii solare, care arată ca o masă cu roți, scanează rândurile de legume cu ajutorul unei camere video, identifică buruienile și le elimină imediat, aruncând un jet de ierbicid din tentaculele sale mecanizate. Această nouă tehnică agricolă este deja folosită în Elveția.

Robotul elvețian este, însă, doar unul dintre numeroasele prototipuri de distrugători de buruieni cu inteligență artificială care ar putea concura pe piața pesticidelor și ierbicidelor, care are o valoare totală globală de peste 100 de miliarde de dolari.

Companii precum Bayer, DowDuPont, BASF sau Syngenta domină această industrie, însă acum trebuie să se adapteze la noile invenții digitale din agricultură.

Piața ierbicidelor se ridică la 26 de miliarde de dolari, în timp ce semințele modificate genetic au o rezistență sporită la acestea.

Noile sisteme de stropire, care au o precizie excelentă, au fost deja îmbrățișate de companii precum Bayer sau Syngenta, în timp ce firme ca Monsanto se bazează pe ierbicide non-selective, precum Roundup, care sunt împrăștiate pe suprafețe mari, fără să afecteze semințele modificate genetic.

Compania elvețiană ecoRobotix susține că robotul pe care l-a inventat va reduce cantitatea de ierbicid folosită de până la 20 de ori. Mașinăria va intra pe piață la începutul anului viitor, scrie Reuters.

Americanii de la Blue River, un start-up cumpărat de gigantul american Deere & Co. anul trecut cu 305 milioane de dolari, a dezvoltat un robot similar, care folosește camere
video pentru a face diferența între plantele de cultură și buruieni și stropește doar acolo unde este nevoie.

Utilajul american, care trebuie tras de un tractor, a fost testat pe culturile de bumbac și a dus la reducerea folosirii de ierbicid cu 90 la sută.

Există modele pentru aproape toate culturile populare în lume, care ar putea duce la economii importante pentru aglicultori.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.