Agenții de sănătate: Nu e nevoie de a treia doză de vaccin anti-Covid. Ce spune Gheorghiță despre întoarcerea la mască

mihaela anghel
Asistenta Mihaela Anghel este prima persoană din România care a fost vaccinată cu două doze ale serului produs de Pfizer și BioNTech. Foto: RO Vaccinare Facebook

Persoanele care au fost complet vaccinate nu au nevoie de o a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, transmit oficialii americani din domeniul sănătății și medicamentelor. „Suntem pregătiți pentru dozele de rapel dacă și când știința demonstrează că sunt necesare”, au transmis, într-o declarație comună FDA și CDC din SUA.

„Oamenii care nu sunt vaccinați rămân în pericol. Practic, toate spitalizările și decesele Covid-19 sunt printre cei care nu sunt vaccinați”, se menționează în comunicatul citat de NBC News.

Pfizer a anunțat joi că va solicita autorizația pentru a treia doză de vaccin. Potrivit companiei, o a treia doză de vaccin, administrată la șase luni de la cea de-a doua, sporește imunitatea împotriva noilor variante de SARS-CoV-2, inclusiv Delta. „Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual”, au explicat companiile.

Medicul Gheorghiță: Să creștem numărul celor vaccinați, nu să administră, a treia doză

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că strategia este de a crește numărul persoanelor vaccinate, nu de a administra o a treia doză celor care s-au imunizat deja cu schema completă.

„Faptul că se depun datele științifice care atestă siguranța și eficacitatea unei a treia doze administrate de Pfizer la șase luni este un aspect. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie să fie adoptată ca politică de vaccinare.

O astfel de măsură se adoptă atunci când datele de zi cu zi îți arată o scădere importantă a eficienței vaccinărilor, dar nu este cazul acum pentru niciuna din variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, afectează persoanele nevaccinate.

Această a treia doză este în perspectiva variantelor virale în care se observă o scădere a activității neutralizante a anticorpilor.

Dacă ne e teamă de variante virale trebuie să creștem numărul de persoane vaccinate, nu să administrăm o a treia doză celor deja vaccinați cu schemă completă”, a declarat medicul Gheorghiță, la Digi24.

„Într-o lună crește dorința de vaccinare”

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că masca trebuie purtată în zone aglomerate, unde riscul de infectare este mare. „Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare”, a spus medicul Gheorghiță.

Despre vaccinare, acesta a spus că nu se pune problema să devină obligatorie, „numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum”, dar anticipează că „într-o lună va  crește”.