Agenția spațială a Rusiei: ”Venus este o planetă rusească”

Planeta Venus ar putea găzdui viață. Foto: NASA

Rusia și-a anunțat intenția de a explora independent planeta Venus, la o zi după ce oamenii de știință au anunțat că au descoperit prezența unui gaz în norii corpului ceresc care ar putea fi creat de anumiți microbi.

”Credem că Venus este o planetă rusească”, a spus Dmitry Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos, citat de agenția TASS.

Roscosmos a precizat că primele misiuni de explorare a planetei Venus au fost făcute de sovietici.

”Este o diferență uriașă între Uniunea Sovietică și competitorii săi în cercetarea planetei Venus. Chiar și americanii o numeau o planetă sovietică”, a adăugat agenția spațială rusă într-un comunicat preluat de Euronews.

Rușii spun că dețin numeroase dovezi despre mișcarea unor obiecte pe suprafața planetei.

Roscosmos a anunțat că va studia solul și atmosfera celei de-a doua planete de la Soare, în cadrul ”unui proiect național independent”, și dorește să afle mai multe despre ”procesele evolutive de pe Venus, care ar fi dus la o catastrofă climiatică, asociată cu efectul de seră”.

Americanii nu au mai trimis nicio sondă spre Venus din 1989, însă Rusia, Europa și Japonia au făcut cercetări ale planetei Venus în această perioadă.

Pe Venus se înregistrează temperaturi de 425 de grade Celisus și nu există apă.

”Venus este un iad. Venus este sora geamănă infernală a Pământului”, a spus David Clements, astrofizician la Imperial College din Londra și co-autorul studiului care a descoperit fosfină în norii planetei. Pe Pământ, această substanță este creată doar de animale și de microbi.