Află cum îți afectează lumina ritmul biologic

Sursa foto: Patrick Tomasso via unsplash.com

Știi deja că depresia și stresul sunt bolile moderne ale societății. Statisticile arată că îți petreci cel puțin 60% din timp la birou, iar problemele de sănătate devin, astfel, inevitabile.

Lumina este un factor extrem de important, pe care trebuie să-l ai în vedere atât în timpul serviciului, dar și în serile pe care ți le petreci acasă. 

Lumina ecranelor nu te ține treaz noaptea

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au făcut un studiu care spune că lumina albastră a ecranelor nu îți afectează prea tare somnul. Pentru a testa acest lucru, au expus șoareci la diferite niveluri de luminozitate. Au descoperit că răspunsul stă de fapt în cât de caldă și puternică este lumina becurilor.  

Ritmul biologic al fiecăruia este dat de sincronizarea cu mediul înconjurător. Ești alert în timpul zilei și somnoros noaptea. Cu toate că șoarecii sunt animale nocturne, experții au descoperit că puterea luminii, indiferent dacă era albastră sau galbenă, îi stimula. Atunci când aceasta era mai caldă, subiecții deveneau somnolenți. 

Pentru a evita insomniile, setează-ți telefonul, laptopul sau tableta pe modul nocturn și astfel, dispozitivele electronice nu îți vor afecta somnul. 

Lumina naturală te ajută să dai un randament mai bun

Și dacă, totuși, ai probleme cu somnul, trebuie să știi că nu ești singurul. O treime din populația planetei suferă de astfel de dereglări ale ritmului biologic. Una dintre cauze este lumina artificială, așa că ideal ar fi ca în timpul zilei să te bucuri cât mai mult de lumină naturală. Dar ce te faci dacă lucrezi într-o corporație, acolo unde nu toate birourile au geamuri mari?

Arhitecții de la Arup au găsit o soluție inovatoare și au creat un sistem de iluminare circadian. Acesta reproduce lumina naturală și o adaptează în funcție de perioada zilei și chiar a anului. Astfel, dimineața, lumina este mai caldă și devine tot mai puternică pe măsură ce orele trec. După prânz, începe să scadă în intensitate. 25% din angajați au spus că dorm mult mai bine datorită sistemului. 

Bucură-te de culori

Și dacă tot am vorbit despre lumină, află și care sunt culorile care au cel mai mare impact asupra stării tale emoționale. Trebuie să știi din start că roșul poate avea asupra ta același efect ca asupra unui taur de coridă. Te poate face mai anxios și ți-ar putea declanșa episoade de stres. 

În schimb, albastrul și verdele sunt culori ale păcii, strâns legate de natură, care te pot ajuta să te relaxezi. Experții în design interior îți recomandă să le folosești cât mai des în decorarea dormitoarelor, tocmai pentru că au acest dar de a te calma. 

Și griul, cu toate că pare plictisitor, poate deveni relaxant, atunci când este combinat cu albastrul. Galbenul este culoarea optimismului, în timp ce violetul semnifică putere și înțelepciune. 

Acestea sunt principalele lucruri de care trebuie să ții cont pentru ca ritmul tău biologic să nu fie dat peste cap. Experimentează luminile și culorile și încearcă să descoperi care dintre ele ți se potrivesc cel mai bine. 

Sursa foto: Patrick Tomasso via unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.