Afecțiunea care devine incompatibilă cu șofatul de la sfârșitul anului

șofer
Șoferii care suferă de apnee nu vor mai avea voie să conducă dacă nu se tratează. Foto: Axion23 via Flickr/Wikimedia

România, dar şi celelalte state comunitare, sunt obligate ca până la sfârşitul anului să implementeze o nouă directivă europeană privind permisele de conducere. Potrivit acesteia, şoferii care sunt diagnosticaţi cu apnee şi nu se tratează ar putea rămâne fără permis, informează adevarul.ro.

Apneea este o întrerupere temporară a respiraţiei, persoanele care suferă de acest sindrom oprindu-se în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar peste. Aceste întreruperi produc o scădere a cantităţii de oxigen din sânge. Printre consecinţele sindromului de apnee în somn se numără oboseala şi senzaţia crescută de somnolenţă în timpul zilei, sforăitul puternic, trezirile frecvente din somn şi starea de insomnie.

Autorităţile nu le vor mai elibera sau reînnoi permisul de conducere candidaţilor sau şoferilor care nu au obținut un aviz autorizat care să ateste dacă suferă de apnee în somn. Acest sindrom este principalul responsabil pentru apariţia somnolenţei la volan. De aceea, sindromul apneic este cotat de specialiştii europeni cu un grad al riscului de producere a accidentelor de 3,7%, mai mult chiar decât alcoolismul, al cărui ris este estimat la 2%, mai notează adevarul.ro.

Potrivit directivei europene, candidaţii la permis sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn vor fi nevoiţi să treacă de o consultaţie medicală pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.

Permisele de conducere le vor putea fi eliberate celor ce suferă de apnee doar dacă dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, respectă un tratament adecvat şi prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa. UE recomandă ca avizul medical în astfel de cazuri se fie reînnoit la intervale care nu depăşesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa 1 (amatori) şi un an pentru conducătorii auto din grupa 2 (profesionişti).

Datele arată că, în România, din 6 milioane de șoferi, 270.000 suferă de apnee, potrivit stirileprotv.ro.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Germania. O firmă oferă și alocație pentru copiii angajatului
Ai spirit de meșter? Cele mai avantajoase oferte la unelte de la eMag
Reduceri eMAG la laptopuri. Top 5 oferte

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.