Afaceri cu fonduri europene. Se dau câte 15.000 de euro pentru ferme mici

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Fermierii care au PFA, SRL sau sunt în alte forme de organizare juridică, pot depune, de pe 22 iulie până pe 31 decembrie 2019, cereri pentru a obține fonduri europene de câte 15.000 de euro. Banii sunt destinați fermelor mici.

Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), bugetul total pentru această finanțare pentru 2019 este de 45.900.000 de euro. Din aceștia, 13.770.000 de euro sunt pentru zona montană.

Pentru a intra în program, fermele trebuie să fie cuprinse ca mărime economică între 4.000 și 11.900 de euro (valoarea de producție standard). Banii nerambursabili se vor acorda pentru o perioadă de maximum 3 sau 5 ani, în cazul sectorului pomicol.

Procentul de finanțare nerambursabilă este de 100%, în baza planului de afaceri. Teoretic, fermierul poate face investiția doar cu bani europeni.

Cei care vor să facă afaceri cu fonduri europene mai trebuie să știe că banii se acordă în două tranșe: 75% din sumă la semnarea deciziei de finanțare; 25% în funcție de implementarea corectă a planului afaceri, fără a depăși perioada maximă de 3 sau 5 ani (în cazul exploatațiilor pomicole), de la semnarea decizie de finanțare.

Afaceri cu fonduri europene. Ce înseamnă implementarea corectă a planului de afaceri

 

În ceea ce privește implementarea corectă a planului de afaceri, există câteva criterii care trebuie îndeplinite.

De exemplu, fermierul trebuie să comercializeze din producția proprie un procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de sprijin. De asemenea, acolo unde este cazul, trebuie să înființeze platforme pentru gestionare gunoiul de grajd.

În cazul în care fermierul va fi încadrat într-o activitate salarizată, în termen de maximum 9 luni de la data semnării Deciziei de finanțare, locul de muncă al acestuia (sediul social/ punctul de lucru al angajatorului) trebuie să fie în acelaşi UAT sau zona limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploataţia.

Înscrierea se va face online, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

FOTO: Pexels/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.