Afaceri cu flori de apartament. Câți bani trebuie să investești la început

Afaceri cu flori de apartament FOTO: YuryRymko/Pixabay.com
Afaceri cu flori de apartament FOTO: YuryRymko/Pixabay.com

Aproximativ 20 de ani au trecut după căderea comunismului până când românii să-și dea seama că pot investi cu succes în afaceri cu flori de apartament. Până în urmă cu câțiva ani, peste 90% din ghivecele și buchetele vândute în România erau din țări ca Olanda sau Ungaria. Cei interesați de afaceri cu flori de apartament trebuie să știe că, potrivit unor statistici, vânzările au crescut în acest domeniu cu 300%.

Ce ar trebui să știe un începător care vrea să intre în afaceri cu flori de apartament? În primul rând, trebuie să te gândești ce tip de plante vrei să crești în seră. Dacă nu ai experiență, ideal ar fi să începi cu o cultură mică, cu flori ușor de îngrijit, care sunt rezistente la variații de temperatură.

Afaceri cu flori de apartament. Ridicarea serei cu fonduri europene

Cele mai mari costuri sunt pentru ridicare serei. Prețurile variază în funcție de calitatea materialelor. Ca să vă faceți o idee, trebuie să știți că, de exemplu, pentru ridicarea unei sere pe structură metalică pe suprafață totală de 2.000 de metri pătrați, din care 1.000 de metri pătrați cultivați, ar fi nevoie de aproximativ 65.000 de euro.

În acest preț intră acoperirea cu material policarbonat și folie triplustrat, sistemele de irigație prin picurare, instalația de încălzire, sistem de umbrire, sistem de ventilație și construcția unui bazin de retenție vidanjabil. Banii i-ați putea obține din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Însă, cei care vor să intre în afaceri cu flori de apartament cu bani mai puțini trebuie să știe că pot investi la început în doar o suprafață de 500 de metri pătrați. Mai mult, dacă optați nu pentru o seră, ci pentru un solar, costurile se ridică la aproximativ 40.000 de lei. La fel, în aceste costuri intră și echipamentele de irigare. O astfel de suprafață poate fi lucrată lejer de o familie.

Afaceri cu flori de apartament. La ce să fiți atenți

Trebuie să alegeți cu mare grijă pâmântul pentru răsaduri. E nevoie să vă informați bine, iar marele avantaj este că sunt foarte multe detalii despre creșterea florilor pe internet.

Înainte de intra într-o astfel de afacere trebuie să vă gândiți la cel mai important aspect: piața de desfacere. Există mai multe variante pentru comercializarea lor: florării stradale, livrarea de flori online, firme care se ocupă de aranjamente florale sau contracte cu hypermarket-uri.

De asemenea, foarte important este să programați „recolta”. Cele mai bune perioade pentru vânzările de flori la ghiveci sunt la începutul primăverii (martie), verii (iunie) și toamna (septembrie), când mulți își împodobesc casele și balcoanele cu flori de sezon. De asemenea, sunt tot mai mulți cei care preferă să ofere în dar flori în ghivece. În ultimii ani au câștigat teren primăvara chiar și zambilele sau trandafirii la ghivece.

Iată cum se cultivă la nivel „industrial”: 

FOTO: YuryRymko/Pixabay.com