„Afacerea” momentului. Românii vând cenușă „100% originală” de la Notre-Dame

FOTO: Captură OLX
FOTO: Captură OLX

Pe cea mai mare platformă online de anunțuri, OLX, au apărut mai multe anunțuri cu oferte la cenușă sau lemn ars de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Prețurile sunt cuprinse între 400 și 1.000 de lei.

Situația a fost semnalată de jurnaliștii de la Hotnews.ro. Anunțurile au fost rapid dezactivate, însă reapar cu prețuri tot mai mari.

Reprezentanții OLX au anunțată că fac tot posibilul să dezactiveze cât mai repede aceste anunțuri.

De exemplu, unul dintre anunțuri care încă mai este activ în momentul redactării articolului (18:55), spune că vinde „cenușă 100% originală de Paris, nu confundați cu fake-urile”. De asemenea, mai precizează că „este produsă în urma arderii uneia dintre cele mai vechi catedrale din lume Notre-Dame”. Și încheie cu ceea ce pare o ironie: „te vindecă și te scapă de foame”. Prețul este de 1.000 de lei.

Un incendiu a devastat, în data de 15 aprilie, catedrala Notre-Dame din Paris. Clasată în patrimoniul mondial al umanității, bijuteria arhitecturală gotică este cel mai vizitat monument din Europa.

Construcția, începută în 1163 de episcopul Maurice de Sully, s-a terminat abia două secole mai târziu, în 1345.

Acoperișul data din 1220 și nu a fost cuprins de niciun incendiu până acum. Era o construcție făcută în întregime din lemn de stejar. Turla care s-a prăbușit prima datează din 1850.

A fost proiectată de arhitectul Viollet-le-Duc și o înlocuia pe cea veche, construită în în 1250. Avea 93 de metri și era ridicată din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb. Acum era în curs de restaurare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.