Afaceri cu creșterea animalelor. Ferma de bivolițe, mai profitabilă decât cea de vaci

FOTO: 12019/Pixabay.com

Deși în România sunt puțini cei care mai cresc aceste animale, investiția în ferma de bivolițe poate fi o afacere mult mai profitabilă în comparație cu cea făcută pentru creșterea vacilor.

Și asta pentru că laptele de bivoliță are un preț de aproximativ patru ori mai mare decât cel de vacă, datorită proprietăților sale superioare. De asemenea, din laptele de bivoliță se produce mozzarella și unele dintre cele mai bune iaurturi, smântână și frișcă, datorită grăsimii pe care o conține.

În aceste condiții, ferma de bivolițe poate fi foarte profitabilă în special pentru cei care investesc atât în creșterea bivolițelor, cât și într-o fabrică de procesare a lactatelor.

”Puțină lume știe de exemplu că laptele de bivoliță nu are colesterol, deși este mai gras decât cel de vacă. Grăsimea pornește de la 7,5% și ajunge chiar la 8%, în timp ce laptele de vacă este la jumătate, undeva la 3,5% maxim 4%”, a afirmat crescătorul Ion Moldovan, de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bubalinelor Șercaia din Făgăraș.

100.000 de euro, investiția în ferma de bivolițe

Suma necesară pentru cei care vor să investească într-o fermă de bivolițe este de aproximativ  100.000 de euro.

Exemplul fermei de bivolițe de la la Șercaia arată că în prezent sunt în jur de 500 de capete de bivoli, majoritatea femele, care dau zilnic între 400 și 500 de litri de lapte, în funcție de sezon.

”O bivoliță dă în medie 10 litri de lapte pe zi, însă, ca și la vaci, depinde de părinți, de furajele pe care le consumă, sunt mai mulți factori care determină acest lucru. Noi avem grijă de ele de reproducție, încercăm să le înmulțim așa cum trebuie, să reînnoim efectivele de masculi, dar și de bivolițe. Prețul unei juninci mature care are în jur de 3-4 ani și dă lapte se învârte undeva la 1.000 de euro, sub cel al vacilor de lapte”, după cum a explicat Ion Moldovan, citat de agrointel.ro.

FOTO: 12019/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version