Aeroportul Istanbul Atatürk se închide. Avertizare MAE

aeroportul istanbul ataturk
Foto: Ercan Karakaş / jetphotos.com / Wikipedia.org

Aeroportul Istanbul Atatürk, unul dintre cele mai mari din Europa, și totodată unul dintre „nodurile” aeriene cele mai importante care făceau legătura între Europa și Asia, se închide pentru toate zborurile comerciale internaționale.

De acum înainte, toate aceste zboruri de pasageri vor fi operate pe Noul Aeroport Istanbul (IGA).

Ministerul Afacerilor Externe a emis și o avertizare de călătorie în acest sens. MAE îi informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Turcia că, în perioada 5 aprilie 2019 (ora 03.00) – 7 aprilie 2019 (orele 23:59), va avea loc procesul de transfer şi preluare de către Noul Aeroport Istanbul a activităților şi zborurilor operate până în prezent pe Aeroportul Internațional Atatürk.

Ulterior datei de 7 aprilie 2019, Aeroportul Istanbul Atatürk va fi închis pentru zborurile comerciale interne și internaționale programate și neprogramate, fiind deschis însă pentru zborurile cargo, de mentenanță și tehnice, aviație generală, zboruri business, pentru zborurile aeronavelor de stat și a celorlalte zboruri permise de Autoritatea Aeronautică a Republicii Turcia.

MAE le recomandă cetățenilor români care se deplasează la Istanbul să aloce mai mult timp decât în mod normal pentru transferul de la/către aeroport, dat fiind faptul că infrastructura de transport nu este definitivată.

Aeroportul Istanbul Atatürk avea peste 60 de milioane de pasageri anual

Mutarea operațiunilor va dura 45 de ore, iar în acest interval mai multe drumuri importante din Istanbul vor fi închise traficului pentru a asigura desfășurarea cât mai rapidă a transferului.

„Unele autostrăzi vor fi închise pentru 26 de ore, în timp ce altele nu vor fi operaționale pentru 9 – 12 ore”, a anunțat ministrul Transporturilor din Turcia.

De asemenea, va exista un interval de 12 ore în timpul căruia nu vor fi zboruri nici de pe Aeroportul Atatürk, nici de pe noul aeroport.

„Ultimul zbor va pleca de pe Aeroportul Atatürk pe 6 aprilie, la ora 2.00”, a mai spus minsitrul, citat de hurriyetdailynews.com.

1.300 de avioane treceau prin Aeroportul Atatürk în fiecare zi, iar 68 de milioane de pasageri tranzitau aeroportul anual. În anul 2017 Aeroportul Atatürk a fost al 5-lea cel mai aglomerat aeroport din Europa, după Heathrow din Londra, Charles de Gaulle din Paris, Aeroportul din Frankfurt și Schiphol din Amsterdam.

Autoritățile turce au anunțat că Aeroportul Istanbul Atatürk nu mai reușea să facă față numărului crescut de pasageri.

Aeroportul Istanbul, care s-a deschis în octombrie 2018, are capacitatea de primi 90 de milioane de pasageri anual.

V-ar putea interesa și:

Primul raport oficial despre prăbușirea avionului din Etiopia. Ce se spune despre piloți

Foto: Ercan Karakaş / jetphotos.com / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.