Pictorul Adrian Ghenie, cel mai tranzacționat artist din lume în 2014

Adrian Ghenie sursa foto: wikiart.org

Un top realizat de site-ul artnet.com îl situează pe pictorul Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti, pe primul loc al celor mai tranzacţionaţi şi apreciaţi artişti din lume în 2014.

Astfel, pentru prima dată un artist român se clasează pe primul loc într-un astfel de top, Adrian Ghenie reuşind să atingă această performanţă prin punerea în vânzare de către colecţionari şi galerii a 10 lucrări ce poartă semnătura sa, se arată într-un comunicat de presă.

În luna iunie, casa de licitaţii Sotheby’s a vândut lucrarea lui Ghenie „The Fake Rotko” cu suma de 1,778 milioane de euro.

Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic.

De asemenea, în luna octombrie, Christie’s şi Sotheby’s au pus în vânzare şase lucrări, acoperind astfel toată perioada de creaţie a artistului român.

De data aceasta vedetele celor două seri au fost „Blue Rain”, la licitaţia de la Christie’s, adjudecată pentru suma de 650.000 de euro, iar la Sotheby’s „Duchamp’s Funeral” a reconfirmat valoarea artistului român, adjudecându-se pentru suma de 1.285.300 de euro, potrivit mediafax.ro.

Potrivit news.artnet.com, Adrian Ghenie este cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul „Georges Pompidou”. Printre fanii artistului s-ar număra şi magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, între care Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.