Adresa ar putea fi scoasă din cartea de identitate. Care ar fi avantajele, potrivit lui Dan Barna

Așa vor arăta noile cărți de identitate, eliberate din 2021
Așa vor arăta noile cărți de identitate, eliberate din 2021

Liderul USR, vicepremierul Dan Barna, a cerut ca adresa de domiciliu să fie scoasă de pe cartea de identitate, iar acest lucru „va simplifica lucrurile”.

„Ne aducem aminte, eterna poveste, chiar de când eram studenți. Că ne mutam de acasă și ne vedeam obligați să mergem cu cineva de mână ca să ne ia în spațiu pentru a avea adresa de domiciliu în buletin, sau fiza de flotant. Or, nu trebuie ca identitatea unei persoane să fie condiționată de o proprietate. S-ar debirocratiza mult lucrurile”, a explicat Dan Barna, subliniind că în Coaliție se va anliza această propunere în perioada următoare, mai cu seamă că începând din august ar urma să apară noile cărți de identitate cu cip-uri.

Barna spune că persoanele defavorizate, care nu dețin o proprietate și persoanele dinamice, mobile, care călătoresc și muncesc și sunt mereu în căutare de chirii vor beneficia de acest lucru.

„Dacă scoți chestiunea adresei, lucrurile devin mai puțin birocrcatice. (…) Nu însemană că dacă nu mai scrie adresa în buletin nu mai plătești taxe și impozite, sau utilități”, a precizat Barna, sugerând că plățile se fac oricum în baza unor contracte so conturi electronice, CNP-ul fiind singurul element prin care o persoană este identificată fără echivoc.

Liderul USR a recunoscut că doar în privința alegerilor ar trebui modificat Codul Electoral, în cazul în care s-ar scoate adresa din buletin, însă a apreciat că în privința alegerilor legislative nu ar exista impedimente pentru că alegătorii ar putea vota mult mai ușor de oridunde. Pentru alegerile locale, însă, ar trebui găsit un sistem, iar înregistrare prealabilă a votanților ar putea fi o metodă, așa cum se practică și în alte țări, deși aceasta ar presupune multă birocrație.

„Noi am am prezentat argumentele noastre în coaliție, colegii au zis ca se gândesc. Sper să ajunegm la o înțelegere. Scoaterea adresei din cartea de identitate presupune modificarea unui singur act normativ. Sigur, pentru alegeri electorale sunt implicate modificări ale mai multor acte normative. Dar, oricum, și dezbaterea pe Codul Electoral trebuie să aibă loc cât de curând”, a conchis Dan Barna.