O adolescentă a murit după ce a refuzat să mai mănânce. Suferea de depresie după ce fusese violată

Foto: Instagram/noamaestro

ERATĂ. Noa Pothoven, o tânără de 17 ani din Olanda care suferea de depresie după ce fusese victima unui viol și despre care o parte a presei internaționale, precum Euronews, a scris că a fost eutanasiată, a murit, de fapt, acasă, după ce a refuzat să mai mănânce și să mai bea lichide. 

GreatNews le cere scuze cititorilor pentru distribuirea informației false că tânăra ar fi fost eutanasiată.

Potrivit „The Guardian”, fata ajunsese să fie extrem de slabă, a refuzat mâncarea și fluidele, iar părinții săi și medicii au fost de acord să nu o hrănească forțat. În Olanda, legea prevede că, dacă pacientul dorește, personalul medical poate să nu îi ofere îngrijire și tratament.

Noa Pothoven fusese violată de 2 bărbați. Săptămâna trecută, ea a publicat un ultim mesaj pe rețeaua de socializare Instagram în care anunța că „va muri în 10 zile”.

Adolescenta în vârstă de 17 ani și-a povestit lupta cu depresia în urma agresiunii sexuale, precum și cu anorexia, în biografia sa „A câștiga sau a învăța”.

În cartea sa ea a scris că a fost agresată prima dată la vârsta de 11 ani, iar ulterior a fost violată de 2 bărbați pe când avea 14 ani. Ea a ascuns ambele agresiuni de părinții ei deoarece i-a fost rușine.

În ultima sa postare de pe Instagram tânăra a scris că nu mai mănâncă și nu mai bea apă deoarece suferința ei a ajuns „de nesuportat”. A spus că decizia sa este finală și că de ceva vreme nu se mai simțea în viață.

„Respir, dar nu mai trăiesc”, a spus ea.

Un pacient poate fi eutanasiat legal dacă se confruntă cu „o suferință insuportabilă de durată”. Însă reprezentanții clinicii din Olanda la care a apelat Noa pentru a fi eutanasiată legal i-au spus să își urmeze în continuare tratamentul anti-depresie până la vârsta de 21 de ani. Ea a povestit că acest răspuns a doborât-o deoarece nu putea să aștepte atât de mult.

Eutanasia în Olanda

În anul 2017, 6.585 de oameni au murit prin eutanasie în Olanda. Cei mai mulți dintre ei aveau cancer incurabil.

Olanda, Luxemburg și Belgia sunt singurele țări din Uniunea Europeană unde eutanasia voluntară este permisă. Eutanasia este permisă și în Elveția (țară care nu face parte din UE).