Adolescent: „Țigările electronice aproape m-au omorât”

ewan fisher țigări electronice
Foto: Ewan Fisher via BBC

Adolescentul Ewan Fisher din Marea Britanie aproape a murit după ce vapatul i-a cauzat o reacție catastrofală la plămâni, spun medicii din Nottingham care l-au tratat, relatează BBC.

Plămânii tânărului au cedat, iar Ewan a trebuit să fie conectat la un plămân artificial pentru a rămâne în viață și a putea respira.

„Simplu spus, țigările electronice m-au distrus”, a povestit adolescentul pentru BBC, și le-a recomandat altor tineri să nu se apuce de vapat.

Medicii care l-au tratat pe Ewan spun că țigările electronice „nu sunt sigure”, în timp ce autoritățile din domeniul sănătății din Marea Britanie spun că ele sunt cu 95% mai sigure decât tutunul clasic.

Ewan a început să vapeze la începutul anului 2017, pe când avea 16 ani și voia să renunțe la fumat pentru a boxa mai bine. Începând din luna mai, a observat că îi este tot mai greu să respire. Într-o noapte, mama lui l-a dus de urgență la spital deoarece tușea și se îneca în somn. Plămânii lui cedau, așa că a fost conectat la aparate la terapie intensivă în Queen’s Medical Centre din Nottingham.

„Am crezut că voi muri”, a mai povestit Ewan pentru BBC.

Deoarece starea lui se înrăutățea (ventilația artificială nu reușea să pompeze suficient oxigen în corpul său), tânărul a fost dus la Leicester și conectat la un plămân artificial. Plămânul artificial scotea sânge din corpul lui Ewan, elimina dioxidul de carbon, adăuga oxigen, iar apoi pompa sângele înapoi în corpul său.

„Acest aparat mi-a salvat viața”, a spus adolescentul.

ewan fisher țigări electronice
Foto: Ewan Fisher via BBC

Un articol despre cazul lui Ewan a fost publicat acum în jurnalul științific „Arhiva bolilor copilăriei”.

Ewan, care are acum 19 ani, a trecut printr-o recuperare de durată. A fost nevoie de 6 luni ca să poată merge din nou: „Practic, vapatul m-a distrus. Încerc să le spun tuturor colegilor mei, dar ei cred că sunt un prost și nu mă ascultă”.

Doctorii care l-au tratat consideră că vapatul este cel care i-a afectat plămânii lui Ewan.

ewan fisher țigări electronice
Ewan Fisher acum. Foto: Ewan Fisher via BBC

Tânărul a dezvoltat o boală numită pneumonită de hipersensibilitate (una dintre cele mai comune forme de pneumonită de hipersensibilitate este cea cauzată particule din penele păsărilor sau din găinaț).

„Se ajunge la o reacție inflamatorie puternică, iar plămânii sunt cei care plătesc prețul, ceea ce duce la imposibilitatea de a respira”, a spus medicul Jayesh Bhatt, consultant la Spitalul Universitar din Nottingham.

Când cercetătorii au testat cele două tipuri de lichide din țigările electronice folosite de Ewan ei au descoperit că unul dintre lichide putea să declanșeze o reacție a sistemului imunitar.

Potrivit BBC, în Marea Britanie există 3,6 milioane de persoane care vapează, însă reacțiile precum cea întâlnită la tânărul Ewan sunt rare.

Totuși, medicul Bhatt insistă asupra pericolului: „Ce trebuie să învățăm e că vapatul nu este sigur, în special pentru tineri. Ei nu ar trebui să se apropie de o țigară electronică”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.