Adio, pungi! Se întorc borcanele și sticlele la schimb

FOTO: cocoparisienne/Pixabay.com
FOTO: cocoparisienne/Pixabay.com

Începând cu 1 iulie, anul acesta, va fi interzisă introducerea pe piață a pungilor de transport din plastic subțire. Iar de la 1 ianuarie 2019 nu se vor mai vinde. Decizia a fost luată în Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Însă trebuie precizat faptul că magazinele vor putea vinde în continuare pungi din plastic, însă doar reutilizabile.

Această modificare legislativă este o transpunere a unei directive a Parlamentului European. Legea mai spune că autoritățile pentru protecția mediului vor promova campanii de informare și educare cu privire la sistemele de returnare, colectare și valorificare a ambalajelor și deșeurilor.

Comisia Europeană a început să discute despre măsura interzicerii pungilor de plastic cu mâner, pentru transport, din 2013, argumentând că acestea se descompun extrem de greu și rămân în mediul înconjurător sute de ani.

„În fiecare an, peste opt miliarde de pungi de plastic devin gunoi în Europa, provocând pagube de mediu enorme. (…) În urmă cu 50 de ani, o pungă de plastic era folosită de mai multe ori, acum o folosim câteva minute, o aruncăm şi apoi poluează timp de câţiva ani”, a precizat comisarul european pe probleme de mediu, Janez Potocnik.

Cercetările arată că pungile de plastic sunt dăunătoare în special pentru mediul înconjurător marin, pentru că animalele de aici înghit bucăţi de pungi din greşeală sau rămân blocate în ele. În zona Marii Nordului, în stomacul a circa 94% dintre păsări s-a descoperit plastic, au menţionat membrii comisiei.

Tot în ceea ce privește reciclarea, Ministerul Mediului pregătește o măsură prin care pentru fiecare ambalaj care poate reutilizat cumpărătorul să achite în magazin 2 lei, urmând să-i recupere atunci când va returna ambalajul.

Mai exact, atunci când mergem la magazin, vom cumpăra vin în sticlă sau bulion în borcan, plătim pe lângă prețul produsului și 2 lei garanția. Banii îi recuperăm data viitoare, dacă luăm și sacoșa cu sticle și borcane.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.