Acvila Arlie ar fi fost ucisă

arlie
Arlie. Foto: Mihai Proca / SOR / Facebook

La jumătatea lunii septembrie, cercetătorii de la Societatea Ornitologic Română (SOR) anunțau că acvila țipătoare mică Arlie a plecat în cea de-a cincea migrație monitorizată prin satelit.

Însă, acum spun că i-au pierdut urma în Africa, într-o zonă de război. Pasărea poartă un emițător de 45 de grame, cu ajutorul căruia ornitologii i-au stabilit traseul. Primăvara și toamna traversează 17 țări între Europa și Africa.

De la începutul lunii octombrie, specialiștii spun că semnalul GPS a rămas în același loc, în Sudanul de Sud.

„Arlie… Nu știm exact ce s-a întâmplat cu pasărea, dar posibil să fi fost omorâtă de oameni. Sudanul de Sud, zona unde pasărea… de unde transmițătorul păsării trimite date în mod repetat, este o zonă de conflict. În trecut, a fost un caz similar. Acvila Lisa, care a fost omorâtă de un trib din Kenya, considerată fiind „pasăre magică”, explică Mihai Proca, ecologist implicat în proiectul în cadrul căruia acvila Arilie era monitorizată.

Arlie este una dintre cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii români în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, implementat de SOR, Grupul Milvus și Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

Exemplarul a fost capturat în 2013, i s-au aplicat inele de identificare și un transmițător satelitar cu ajutorul căruia ornitologii monitorizează și ruta de migrație din România în Africa, dar și locurile de cuibărit și de hrană din țara noastră.

În anii precedenți, Arlie a zburat spre Africa tot în luna septembrie, cea mai timpurie plecare fiind pe data de 8 septembrie în 2015, iar cea mai târzie pe data de 18 septembrie în 2014. Anul acesta, Arlie a plecat dis-de-dimineață și a folosit aproape același traseu de migrație, cu o abatere de 15 kilometri. De obicei trecea pe lângă sau chiar pe deasupra Capitalei, dar de data aceasta a ocolit-o.

După ce a trecut granița în Bulgaria, a înnoptat în apropiere de localitatea Sarpovo. Prima zi a însemnat o migrație de 250 de kilometri, dintr-un total care se apropie de 12.500 de kilometri. Arlie migrează de obicei prin România, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola și Namibia.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.