Activități politico-separatiste la un liceu din Odorheiu Secuiesc

Elevii din Odorheiul Secuiesc au desenat harta Ungariei Mari. Foto: ziarharghita.ro

Corpul de Control al Ministerului Educației a descoperit că la Liceul ”Pallo Imre” din Odorheiu Secuiesc s-au desfășurat ”activități cu aspect politic-separatist”.

Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, „conducerea liceului de artă „Palló Imre” a permis desfăşurarea unei activităţi susceptibil de a fi interpretată politic, poate în ideea că nu va fi vizibilă din exteriorul şcolii”.

În cadrul unui proiect în care a mai fost implicat și un liceu de artă din Ungaria, elevii din Odorheiu Secuiesc au desenat harta Ungariei Mari, care cuprinde și Transilvania.

Desenul a fost realizat cu vopsea solubilă și a dispărut între timp. De asemenea, un album postat pe Facebook cu proiectul controversat a fost șters.

Se pare că harta a fost desenată în memoria semnării Tratatului de la Trianon, pe 4 iunie, însă cei implicați neagă acest lucru, spunând că singurul scop al desenului a fost unul artistic.

Corpul de Control al MEN consideră că atât cadrele didactice participante la proiect cât şi conducerea liceului „sunt responsabile pentru implicarea elevilor în activităţi cu caracter politic”, subliniind că „desfăşurarea acestor activităţi într-o unitate de învăţământ preuniversitar din România nu este nici morală, nici legală”.

Implicarea elevilor într-o activitate cu aspect politic-separatist încalcă prevederile articolului 7 din Legea Educației Naționale, se mai precizează în raportul Corpului de Control, în care se cere și cercetarea disciplinară a profesorilor care au participat la această activitate.

Proiectul artistic de la liceul din Odorheiu Secuiesc a fost finanțat de Guvernul Ungariei, în cadrul unui program intitulat „Fără graniţe”.

Harta Ungariei Mari desenată la Odorheiu Secuiesc a fost realizată la 98 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, iar conturul a fost pictat în culorile drapelului maghiar.